Vendimi i qeverisë austriake për shtëpinë ku u lind Hitleri

Beteja shumëvjeçare për godinën, ku ka lindur Hitleri, më në fund ka mbaruar, njoftoi të hënën (05.08) Ministria e Brendshme e Austrisë. Gjyka e Lartë austraike ka vendosur në anë të shtetit duke lënë shumën fillestare të ofruar prej saj pёr kompensimin e ish-pronarëve të godinës.

Hitleri ka lindur në qytetin Braunau am Inn pranë kufirit me Gjermaninë në vitin 1889. Pasi nazistët erdhën në pushtet shtëpia u ble nga partia dhe u pёrdor si një lloj qendre kulti fashiste. Pas luftës ajo iu kthye pronarëve fillestarë dhe u bë një herë bibliotekë, më pas shkollë teknike dhe më pas qendër kujdesi për njerëzit me aftёsi tё kufizuara.

Godina kishte mbetur e abandonuar prej pesë vitesh, qëkur Parlamenti austriak votoi marrjen e pronës me qëllim që të parandalohej kthimi i saj në një vend peligrinazhi për neonazistët. Pronares Gerlinde Pommer iu akorduan si kompensim 810.000 Euro.

Megjithatë njё gjykatë në qytetin e Ried-it vendosi, qё Pommer duhej dëmshpërblyer më shumë, duke e vlerësuar kompensimin për të me 1,5 milionë Euro. Ky vendim u hodh poshtë nga Gjykata e Lartë rajonale në Linz dhe të hënën Gjykata e Lartë e vendit në Vjenë e gjeti të drejtë vendimin e gjykatësve të Linz-it.

Qeveria austriake po konsideron ndërkohë plane që ose ta shembi godinën, ose ta ndryshojë atë tërësisht që të mos ketë asgjë tё përbashkët me pamjen e saj të dikurshme. Një konkurs arkitekturor do të organizohet për të përcaktuar të ardhmen e saktë të godinës. Ministri Brendshëm Ëolfgang Peschorn tha, se kjo “do të parandalojë çdo lloj aktiviteti rinovimi të Partisë Nacional-Socialiste”.

Artikulli paraprakTre koncesionet 311 milionë euro në shëndetësi deklarojnë miliona euro fitime vjetore
Artikulli tjetërAmbasadori i SHBA-së në Moskë jep dorëheqje