Çmimet në tregje po reflektojnë edhe preferencat e konsumatorëve. Rritja e çmimeve në vendin tonë është dominuar historikisht nga ushqimet, tendencë që është thelluar edhe më tej këtë vit. Por brenda grupeve ka preferenca. Shihet se vitin e fundit, çmimi i mishit ka vijuar të jetë më së shumti në një trajektore rënëse, teksa çmimi i peshkut ka ardhur në rritje. Në muajin prill, çmimi i mishit pësoi rënie vjetore me 0.7%, teksa mishi i peshkut u rrit me 4.5%. Burimet nga tregu pohojnë se tendenca për të konsumuar peshk lidhet me kujdesin e shtuar për t’u ushqyer shëndetshëm. Por në këtë aspekt, sjellja e konsumatorëve është ndikuar edhe nga mungesa e sigurisë ushqimore në mishin e gjedhit. Vitin e kaluar sëmundja e brucelozës përfshiu të gjithë territorin e vendit, duke krijuar ngordhje masive në sektorin e gjedhit. Pak muaj më vonë, një skandal për mishin e kalbur brazilian që mund të ishte shitur edhe në Europë dhe në vendin tonë i frenoi ndjeshëm konsumatorët shqiptarë, të cilët rritën konsumin e të imtave dhe të peshkut. Thertoret në kryeqytet vitin e fundit e kanë shitur të paktën me 150 lekë më shtrenjtë një kilogram të mishit të qengjave dhe kecave, në raport me gjethin, duke e sjellë çmimin në raporte të kundërta në krahasim me dy vite më parë. Tregtarët e peshkut pohojnë se gjithnjë e më shumë konsumatorët po shndërrojnë në traditë konsumin e peshkut të paktën një herë në javë dhe reduktimin e mishit të bagëtive po një herë në javë. Por konsumi i mishit në vend ndër vite po vjen në rritje, kjo për shkak edhe të rritjes së numrit të turistëve në sidomos në Alpe.
Kryesore
Continue to the categoryNjë puç juridik kundër shtetit/ VKM-ja që çoi Belinda Ballukun në...
Nga Klodian Tomorri
Në 2 mars të vitit 2022, Këshilli i Ministrave miratoi një vendim, i cili ndryshonte fushën e përgjegjësisë shtetërore për ministrinë e...