5 ushqime që mund të bëhen helmuese

Mos u habisni, por disa ushqime që ne i konsumojmë çdo ditë fshehin disa nga helmet më të rrezikshme në tokë. Herës tjetër kur të konsumoni bajame, duhet të mendoheni dy herë. Gjeni më poshtë një listë të ushqimeve që përmbajnë një element të rrezikshëm në çdo kafshatë.
Bajamet e papjekura janë plotë me cianide
E mira: Bajamet në vetvete janë të shijshme. Ato janë të pasura në vitamina dhe minerale, dhe mund të ulin kolesterolin, madje edhe rrezikun për kancer.
E keqja: Përveç alergjisë, bajamet e papjekura (që kanë shije të hidhur) janë plot me cianide. Prandaj është e jashtëligjshme që të shiten bajame të papjekura. Këto fruta të thata i nënshtrohen fillimisht një procesi pasterizimi për të hequr helmin dhe bakteret.
Arrëmyshku mund të shkaktojë halucinacione psikotike
E mira: Arrëmyshku është një erz e lashtë, e përdorur zakonisht e grirë për vetitë ëmbëltuese. Mund të shtohet në kafe, ëmbëlsira, gatime të ndryshme, madje edhe verë. Arrëmyshku ka edhe veti medicinale, lehtëson dhimbjet e muskujve, dhëmbëve dhe të stomakut.
E keqja: Pak arrëmyshk është i shijshëm. Por teprimi me të është i rrezikshëm. Konsumimi i tepërt i kësaj erëze mund të shkaktojë halucinacione.

Bërthamat e qershive janë plot glicoside cianogjenike
E mira: Qershitë në vetvete janë të shijshme. Bërthamat mund të përdoren si burim energjie, për të lehtësuar dhimbje të ndryshme në trup.
E keqja: Bërthamat e qershive përmbajnë glicoside cianogjenike. Një dozë e vogël është e sigurt, por shumë bërthama mund t’ju helmojnë. Efektet fillojnë nga dhimbje koke dhe të vjella, deri tek probleme me veshkat dhe dridhje, deri në vdekje.
Bimët e domates përmbajnë glikoalkoide helmuese
E mira: Domatet mund të gjenden kudo, nga sallatat deri tek hamburgerët. Ato mund të ndihmojnë në trajtimin e tensionit të lartë të gjakut, sëmundjeve të zemrës etj.
E keqja: Rrënjët e domates dhe gjethet përmbajnë glikoalkoloide, një substancë helmuese që shkakton dhimbje koke, stomaku, vështirësi në frymëmarrje dhe humbje të ndjenjave.
Farat e mollës janë plot me acid cianogjenik
E mira: Fruti përreth farave është shumë i mirë. Ndërsa farat përmbajnë proteina dhe kalium dhe, nëse jeni të kujdesshëm, mund të përdoren për të luftuar qelizat kancerogjene.
E keqja: Farat e mollës përmbajnë acid cianogjenik. Ashtu si edhe me bërthamat e qershive, faktori helmues baret nga sasia që konsumoni. Teprimi me këto fara mund të shkaktojë dhimbje koke, ankth, probleme me veshkat, deri në humbje të jetës.

Artikulli paraprakA duhet të konsumoni banane me stomakun bosh?
Artikulli tjetërIlir Vrenozi bën me shtëpi të venë e Enea Ftojit, Bashkia e Korçës jep vetëm makarona