Kushtetuesja nuk njeh gjyqtaren që u betua tek noterja pranë urës së lanës

Gjykata Kushtetuese ka reaguar zyrtarisht për situatën në të cilën ndodhet, pas zgjedhjes së anëtarëve të rinj duke sqaruar opinionin se njeh si gjyqtare te Gjyaktës Kushtetuese, tre anëtarët që u betuan tek Presidenti.

Sipas Gjykatës ‘është duke ndërmarrë të gjitha hapat e nevojshme administrative formale për fillimin e detyrës së tri anëtarëve të rinj, pas betimit të tyre para Presidentit të Republikës’.

Një ditë më parë tek presidenti Ilir Meta janë betuar tre anëtaret e reja, Elsa Toska, Fiona Papagjoni dhe Marsida Xhaferrllari.

Njoftim për median:

Jemi njohur me Rezolutën e miratuar nga Kuvendi i Shqipërisë sot, në datën 15.11.2019, për “Shmangien e krizës kushtetuese me synim legjitimitetin e Gjykatës Kushtetuese – detyrë imperative e organeve më të larta të shtetit”.

Në citim të Kushtetutës, Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë zgjidh mosmarrëveshjet kushtetuese dhe bën interpretimin përfundimtar të saj. Gjykata Kushtetuese i nënshtrohet vetëm Kushtetutës.

Për sa më sipër, lidhur me Rezolutën e miratuar nga Kuvendi i Shqipërisë, Gjykata Kushtetuese sqaron se, edhe pas plotësimit të disa prej vakancave në përbërjen e saj, nuk e ka ende kuorumin e nevojshëm për të shqyrtuar dhe vendosur në seancë gjyqësore lidhur me kërkesat që paraqiten përpara saj.

Për këtë arsye ajo nuk mund të ushtrojë kompetencat e saj thelbësore apo juridiksionale lidhur me zgjidhjen e konfliktit të kompetencave midis pushteteve apo organeve kushtetuese, si dhe as ato kompetenca që lidhen me shqyrtimin e kushtetutshmërisë së akteve të nxjerra nga organet e pushtetit publik.

Në këto kushte, Gjykata Kushtetuese si një institucion i pavarur, duke zbatuar Kushtetutën dhe ligjin e saj organik dhe legjislacionin në fuqi, si dhe praktikat administrative të ndjekura ndër vite, me qëllim sigurimin e kushteve normale për mbarëvajtjen dhe mirëfunksionimin e veprimtarisë së saj, është duke ndërmarrë të gjitha hapat e nevojshme administrative formale për fillimin e detyrës së tri anëtarëve të rinj, pas betimit të tyre para Presidentit të Republikës.

Gjykata thotë se emrat që plotësojnë kriteret për të qenë pjesë e kësaj Gjykate Kushtetuese janë; Vitore Tusha, Besnik Muçi, Elsa Toska, Marsida Xhaferllari, Fiona Papajorgji. Në listë mungon emiri i gjyqtares, Vorpsi.

Artikulli paraprakGjykata Kushtetuese e rrëzoi, Rama rikthen supergjobat fiskale
Artikulli tjetërMeta: Gjykata Kushtetuese është vija e kuqe, Parlamenti shpërndahet me një dekret….