“Der Standart” nxin Ramën: Liria e shypit në Shqipëri, në fije të perit! I quan kazanë dhe i diskriminon me ligje

Korrenspondetja e “Der Standart” nga Podgorica Adelheid Wolfl ka shkruar një artikull për lirinë e medias në Shqipëri.

Në artikull gazetarja shkruan se liria e medias në Shqipëri dhe në Serbi është shumë e rrezikuar.

“Liria e mediave aktualisht është shumë e rrezikuar në Serbi, por edhe në Shqipëri. Kryeministri Edi Rama foli madje edhe për “disiplinimin” e mediave online në kontekstin e ligjit. Në Shqipëri, dy shfaqje televizive që kritikojnë kryeministrin Rama kohët e fundit janë hequr nga televizoini. Moderatori Ylli Rakipi tha se kjo ishte për shkak të presionit nga kreu i qeverisë. Rama është i njohur për vlerësimin e tij të gazetarëve dhe mediave” – ai ndonjëherë i quan kazan.

SHKRIMI I PLOTË

Me ngritjen e politikës autoritare dhe joliberale në Ballkan, liria e mediave është gjithnjë e më e kufizuar. Pothuajse në të gjitha vendet, presioni ndaj gazetarëve të pavarur po rritet, dhe shumë parti po abuzojnë mediat për propagandën e tyre.

Për këtë arsye, Komisioni Evropian ka organizuar ditë të mediave për Ballkanin Perëndimor për dy vjet, në bazë të një iniciative të Johannes Hahn, që këtë vit duhet të zhvillohej në Podgrocinë.

Të enjten u sugjerua që Komisioni i BE-së gjithashtu duhet t’i përgjigjet rasteve individuale të shkeljes së lirisë së mediave në mënyrë që të ushtrojë më shumë presion ndaj qeverive dhe partive. Në Maqedoninë e Veriut, është vërtetuar se ato media që punojnë në mënyrë profesionale janë deklaruar qartë, në mënyrë që pronarët e bizneseve t’i drejtojnë paratë e tyre atje dhe jo në formatet e propagandës që nuk bëjnë gazetari.

Trajnimi i gjuhës për gazetarët

Një ide është të përdorim vendimet e Këshillit të Shtypit për të filluar padi kundër gjuhës së urrejtjes në gjykatë. Ideja erdhi nga Kosova për të sponsorizuar mësimet e gjuhëve për gazetarët në mënyrë që ata të mund të flisnin serbisht dhe shqip. Liria e mediave aktualisht është shumë e rrezikuar në Serbi, por edhe në Shqipëri.

BE kohët e fundit ka kritikuar se qeveria në Tiranë dëshiron të rregullojë “dezinformimin” në platformat online. Do të paraqitet një ankesë, e cila duhet t’i detyrojë mediat të heqin përmbajtjen nga platformat. Në Bruksel, në vend të ligjeve të tilla, rekomandohen mekanizma vetë-rregullues – përndryshe liria e shprehjes do të kërcënohej.

Disiplinoni median në internet

Kryeministri Edi Rama foli madje edhe për “disiplinimin” e mediave online në kontekstin e ligjit. Në Shqipëri, dy shfaqje televizive që kritikojnë kryeministrin Rama kohët e fundit janë hequr nga televizoini. Moderatori Ylli Rakipi tha se kjo ishte për shkak të presionit nga kreu i qeverisë. Rama është i njohur për vlerësimin e tij të gazetarëve dhe mediave – ai ndonjëherë i quan mbeturina.

Në Podgoricë, ditën e enjte, emërimi i László Trócsányi si Komisioner për Zgjerimin ishte tema kryesore, sepse qëndron në të kundërtën e asaj që BE dëshiron të arrijë në Ballkan: më shumë sundim të ligjit, një shoqëri dhe qeverisje më e hapur dhe më transparente dhe më shumë liri mediatike.

“Hungaria nuk është një model për Ballkanin,” tha Common Sense në ditët e mediave në Podgoricë. Trócsányi me sa duket ishte propozuar nga Presidenti Francez Emanuel Macron për këtë punë, sepse Macron do të dëshironte të ndalonte plotësisht zgjerimin.

Trócsányi si garant kundër zgjerimit

Plani i Macron duket se është i mëposhtmi: me emërimin e Trócsányi duhet të vijë në tren, i cili është jashtëzakonisht miqësor për zgjerimin, por qëndron në të njëjtën kohë kundër vlerave qendrore të Evropës, siç janë sundimi i ligjit dhe transparenca. Kjo ka për qëllim të krijojë një klimë negative për temën e zgjerimit në të gjithë BE dhe për t’i dhënë skeptikëve shtrirje dorën e sipërme.

Shumë analistë dhe vëzhgues tani shpresojnë se Parlamenti Evropian do të votojë kundër Trócsányi. Por kjo nuk është aspak e sigurt. ËShtë gjithashtu e paqartë nëse Hungaria duhet të marrë ende portofolin e zgjerimit pas një anulimi të mundshëm për Trócsányi. Shumë varet nga kjo lidhje me kryeministrin hungarez Viktor Orbán.

Avokati i Popullit ose Komisioneri

Është gjithashtu e paqartë kush duhet të udhëheqë dialogun midis Serbisë dhe Kosovës në të ardhmen. Nëse mbetet në atë mënyrë, atëherë duhet të jetë përgjegjësi komisioneri i ardhshëm i çështjeve të jashtme Josep Borrell. Por ka gjithashtu shqetësime se puna mund të kryhet në të ardhmen nga një komisioner i BE-së. Sidoqoftë, vitin e ardhshëm Komisioni dëshiron të përfundojë një marrëveshje juridikisht detyruese midis Serbisë dhe Kosovës.

Marrë nga Der Standard

 

Artikulli paraprakIntervista, Krichbaun tregon diferencat dhe avantazhet e Maqedonisë ndaj Shqipërisë për Negociatat
Artikulli tjetërShpërthen në Mirditë, banorët përplasen me policinë, nuk lejojnë ndërtimin e HEC-eve