Ushqimi mund të shkaktojë depresion

Është mirë të dihet se shkaktar i depresionit mund të fshihet në ushqimin të cilin e konsumojmë. Mirëpo, ushqimi mund të jetë edhe ilaç kundër depresionit.
Ka artikuj ushqimorë të cilët e provokojnë depresionin: sheqeri, kafja dhe mishi i kuq në sasi të madhe. Nëse pini 3 deri 4 apo më shumë filxhanë kafe në ditë, mund të bëheni të varur nga kafeina. Ajo është një lloj doping.
Kur hiqni dorë nga doza juaj e zakonshme ditore mund të shfaqet ndjenja e dobësisë. Do të ndiheni të pafat dhe të pavullnet – kjo quhet depresion i kafeinës.
Do t’i shmangeni këtij lloj depresioni nëse nuk pini më shumë se dy filxhanë kafe në ditë. Është mirë që gradualisht të zvogëloni konsumimin e kafesë. Ndërprerja e përnjëhershme shkakton depresionin, ndërkaq te disa edhe dhembje koke.
E vërteta për ëmbëlsirat: kur njerëzit janë me humor të keq – hanë ëmbëlsira, mirëpo konsumimi i tepërt i sheqerit shkakton lodhje dhe përkeqësim të depresionit. Ëmbëlsirat gjithashtu mund të shkaktojnë varësinë. Pasojë e varësisë së tillë është përshtatja e organizmit në prodhimin e sasisë më të madhe të insulinës, gjë që kërkon më shumë sheqer.

Nëse organizmi nuk merr dozën e pritur, shfaqet një përkeqësim i madh i humorit.
Nëse mishin e kuq (mish derri, mish viçi, mish qengji) e hani shpesh dhe në sasi të madhe, ai nuk arrin që në tërësi të tretet. Në zorrë fillon të shformohet, formon toksine të cilat përthithen në gjak dhe veprojnë në sistemin nervor, duke shkaktuar lodhje, acarim, kryesisht një gjendje depresioni.
Shpesh depresionin nuk e shkaktojnë vetëm artikujt ushqimorë, por shprehitë e ushqimit. Për shembull, nëse jeni duke mbajtur dietë dhe hani ushqim të njëllojshëm, shpesh të pashije, shumë do ta përkeqësojë humorin tuaj dhe do të shkaktojë lodhje kronike.
Për dietë zgjidhni artikujt të cilët i doni, përgatitini dhe servirni bukur. Konsumimi i artikujve ushqimorë të cilët nuk i doni mund t’ju shkaktojë traumë psikologjike.
Duke iu frikësuar shëndoshjes, shumica e privojnë veten nga artikujt e rëndësishëm ushqimorë, pa të cilët depresioni përkeqësohet. P.sh., nëse kufizohet konsumimi i vajrave të bimëve dhe të peshqve yndyrorë të detit. Peshqit yndyrorë të detit, siç janë: skumbri, salmoni, sardelja, toni – përmbajnë sasi të mëdha të thatinave yndyrore “Omega 3”, të cilat janë të domosdoshme për funksionimin e pjesëve të trurit që kanë funksionin e krijimit të humorit të mirë.

Sasia e pamjaftueshme e magnezit dhe vitaminës B6, të cilat gjenden në pemë dhe perime, shkakton zvogëlimin e nivelit të serotoninës në tru, e cila është shumë me rëndësi për gjendje të mirë shpirtërore.
Në luftën kundër depresionit mund të ndihmojnë: djathi, mishi i pulës, mishi i gjelit të detit, buka integrale dhe brumërat. Këta artikuj përmbajnë substanca nga të cilat sintetizohen neurotransmetuesit e serotoninës dhe dopaminës, hormone që krijojnë një gjendje të mirë shpirtërore.
Mos harroni të konsumoni artikuj të pasur me magnez dhe me vitaminë B6. Ato zvogëlojnë acarimin dhe normalizojnë gjumin. Ata artikuj janë: arrat, bananja, perimet e gjelbra me fleta, shalqiri, e gjithashtu është i nevojshëm edhe uji mineral me përmbajtje më të madhe të magnezit.
Nuk preferohet dieta gjatë muajve të vjeshtës. Zvogëlimi i dritës së ditës dhe ulja e temperaturave nxisin depresionin. Në qoftë se, megjithatë, dëshironi të mbani dietë, është e domosdoshme të peshën ta ulni gradualisht në periudhë më të gjatë kohore, jo përnjëherë.
Ngjyra e kuqe, ngjyrë portokalli dhe ngjyra e verdhë mund të përmirësojnë gjendjen shpirtërore. Nëse ekziston rreziku t’ju përfshijë depresioni, mbani mbi tryezë portokaj, mandarina, karota, kunguj, speca, ananas dhe misër. Mos u brengosni për linjën e trupit nëse hani diçka nga këta artikuj – të gjithë këta artikuj kanë kalori të ulët.

Artikulli paraprakSafet Bajri me pranga në duar, blindohet Gjykata e Shkodrës!
Artikulli tjetërVajrat bimore ulin kolesterolin, por jo rreziqet kardiovaskulare