Apeli i CDC: Gratë shtatëzanë të vaksinohen sa më parë

Qendrat amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve lëshuan një rekomandim urgjent të mërkurën për gratë shtatzëna dhe ato që kanë lindur kohët e fundit për t’u vaksinuar kundër coronavirusit.

Gratë që përpiqen ose planifikojnë të mbeten shtatzënë dhe ato që ushqejnë me gji gjithashtu duhet të vaksinohen – por vetëm pak gra shtatzënë janë vaksinuar, tha CDC. Rezultati: mijëra gra shtatzëna në spital dhe më shumë të vdekur.

“CDC rekomandon fuqishëm vaksinimin kundër COVID-19 para ose gjatë shtatzënisë sepse përfitimet e vaksinimit tejkalojnë rreziqet e njohura ose të mundshme”, tha agjencia në një alarm shëndetësor, shkruan CNN.

Rreziku nuk është vetëm për nënën. COVID-19 në shtatzëni mund të shkaktojë lindje të parakohshme ose foshnje të lindura aq të sëmura saqë duhet të shkojnë direkt në njësinë e kujdesit intensiv. “Janë raportuar rezultate të tjera negative të shtatzënisë, të tilla si lindja e vdekur”, tha CDC.

“Shtatzënia mund të jetë një kohë e veçantë dhe një kohë stresuese – dhe shtatzënia gjatë një pandemie është një shqetësim i shtuar për familjet. Unë i inkurajoj fuqimisht ato që janë shtatzënë ose që konsiderojnë shtatzëninë të flasin me ofruesin e tyre të kujdesit shëndetësor për përfitimet mbrojtëse të vaksinës anti-COVID për të mbajtur foshnjat dhe veten e tyre të sigurt”, tha Drejtori i CDC Dr. Rochelle Walensky në një deklaratë.

Javën e kaluar, Dr. Dana Meaney Delman, drejtuese e CDC në imunizimin e nënave, i tha Komitetit Këshillimor të CDC për Praktikat e Imunizimit në lidhje me tendencat shqetësuese midis grave shtatzëna.

“Ne e dimë se për shkak të COVID-19 disa fëmijë do të rriten pa nënat e tyre. Ne e dimë që vaksinat anti-COVID janë të sigurta dhe efektive. Nëse jeni shtatzënë, keni kryer lindjen, ushqeni me gji, jeni duke u përpjekur të mbeteni shtatzënë tani ose do përpiqeni të mbeteni shtatzënë në të ardhmen, ju lutem vaksinoheni”.

Artikulli paraprak4 zakone që rrisin jetëgjatësinë
Artikulli tjetërPëmbytje të rënda në Itali, pjesa veri-perëndimore në gjendje emergjence