“Zemër qeni”, rrëfimi i aventurave ironike dhe groteske të një kafshe që zbulon botën dhe ndjeshmërinë njerëzore

RUBRIKA DITORE E LIBRIT 

Titulli: Zemër qeni

Kategoria: Roman

Autori: Mihail Bulgakov

Përktheu: Robert Vullkani

Botues: Arka e Noes

Viti: 2024

Fq: 120

Mbi librin

“A është i mundshëm rinimi i organizmit?” – kjo është një prej pyetjeve që qëndron pezull në faqet e para të këtij romani. Rrumbullaku, një qen rrugësh, bëhet pjesë e një eksperimenti shkencor nën drejtimin e profesor Preobrazhenskit, i cili i heq hipofizën për t’ia ndërruar me hipofizë njeriu e mandej duke kryer transplante organesh të njerëzve që kanë vdekur te trupi i kafshës. Që prej çastit kur qeni buzëqesh e mandej të artikulojë fjalë të zakonshme si ‘pijetore’ ‘karrocier’ etj., nis të shtjellohet rrëfimi i aventurave ironike dhe groteske të një kafshe që zbulon botën dhe ndjeshmërinë njerëzore. Pavarësisht idesë së Preobrazhenskit se çdo kafshë mund të kthehet në një qenie njerëzore dhe suksesit që merr eksperimenti i tij, qeni, edhe pse nën formën njerëzore që merr, vazhdon të ruaj natyrën e tij kanile.
“Zemër qeni” u shkrua në vitin 1925 dhe mbeti i pabotuar për dekada pasi u sekuestrua nga policia secrete sovjetike dhe u gjet në arkivet e KGB-së pas ndarjes nga jeta të Bulgakovit.

Mbi autorin

MIHAIL BULGAKOV (1891-1940) është një prej shkrimtarëve më të rëndësishëm rusë, i njohur për humorin dhe satirën kundrejt regjimit në veprat e tij, një pjesë të së cilave të ndaluara dhe të botuara pas vdekjes së shkrimtarit. Ndër veprat e tij më të njohura janë “Mjeshtri dhe Margarita”, “Garda e bardhë”, “Zemër qeni”, “Vezët fatale”, “Ditari i një mjeku fshati”

Artikulli paraprakApeli i Bankës Botërore: Fokusi jo vetëm te turizmi dhe ndërtimi, propozim për skemë të re pensionesh
Artikulli tjetërAdam Zagajewski: Më intereson më shumë poezia që ende nuk e kam shkruar