Rama dhe Manja vendosin ti bejne vete vetingun notereve

Këshilli i Ministrave ka miratuar sot pr.ligjin i cili do të dërgohet në Kuvend për diskutim dhe parashikon kritere të reja për pranimet në sistemin e noterisë si dhe nxjerrjen jashtë këtij sistemi të noterëve që gjenden në kontakte të papërshtatshme me krimin e organizuar apo të dënuar për vepra të rënda.

“Në kriteret e reja që përcakton ligji, pjesë e shërbimit të noterisë s’mund të jenë, s’mund të bëhen dhe nuk do jenë as noterët që janë në listën e personave të shpallur sipas ligjit më fuqi në kuadër të masave kundër pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit”, tha ministri i Drejtësisë Ulsi Manja.

Ulsi Manja: Sapo kaluam në qeveri pr.ligjin për ndryshime në ligjin për noterinë, nismë e rëndësishme që ka për qëllim forcimin e integritetit të profesionit e lidhet me besueshmërinë e publikut tek ky shërbim.

Ky ligj përcakton kritere të reja për futjen në profesionin e noterit dhe që kanë të bëjnë me mos përfshirjen në këtë sistem të personave që kanë lidhje apo kontakte të papërshtatshme me krimin e organizuar, ose persona të dënuar për vepra penale të rënda.

E këtyre kritereve të reja do i nënshtrohen edhe noterët që janë pjesë e shërëbimit noterial përmes inspektimeve proaktive që do ushtrojë ministria e drejtësisë.

Në kriteret e reja që përcakton ligji, pjesë e shërbimit të noterisë s’mund të jenë, s’mund të bëhen dhe nuk do jenë as noterët që janë në listën e personave të shpallur sipas ligjit më fuqi në kuadër të masave kundër pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit.

Në këtë ligj përcaktohen kritere të reja për pranimin në këtë profesion si janë kriteret e pranimit për kandidatët për gjyqtarë e prokurorë në shkollën e magjistturës.

Po ashtu ligji i ri përcakton të njëjtat kritere për heqjen e licencës apo masave disiplinore si për gjyqtarët dhe prokurorët.

Ndryshimet që propozohen sot jo vetëm që përcaktojnë kritere të reja për ata që do të pranohen në sistemin e noterisë, por as më shumë as më pak është një proces vetingu për noterët që sot janë në këtë shërbim dhe kjo ka të bëjë me verifikimin e kontakteve të tyre me persona të dënuar.

Është veting për sistemin noterial në Shqipëri. Ligji për noterinë që është i vitit 2018 ka përcaktuar dhe mekanizmat e filtrimit. Është Ministria e Drejtësisë që përmes inspektimeve të planifikuara dhe hetimeve proaktive do ta bëjë filtrimin e këtij sistemi. Është një sistem i deleguar, por që përgjegjëse për këtë hetim është Ministria e Drejtësisë.

Artikulli paraprakNdahet nga jeta shkrimtari i njohur Ramadan Pasmaçiu
Artikulli tjetërRushaj: Vetingu ne politikë sipas “Venecias” me dy shkallë, SPAK-un dhe Kushtetuesen