Si duhet ta shohin njerëzit plakjen, për një shëndet më të mirë

Studiuesit rekomandojnë se duhet të përqendroheni në sjellje të shëndetshme si ushtrimet dhe një dietë e mirë, të cilat mund të përmirësojnë shëndetin dhe pamjen tuaj, me kalimin e kohës.

Ndikimi negativ kanë edhe paragjykimet shoqërore kundër plakjes.
Një studim i fundit tregon se mënyra se si e perceptojnë njerëzit plakjen mund të ndikojë në shëndetin fizik dhe mendor. Studiuesit në Universitetin e Oklahomës zbuluan se njerëzit që besojnë se duken më të rinj se bashkëmoshatarët e tyre kanë tendencë të raportojnë shëndet më të mirë.

Studimi, i udhëhequr nga Julie Ober Allen, një asistent profesor i promovimit të shëndetit në Universitetin e Oklahomas, përfshiu mbi 2000 të rritur amerikanë të moshës 50 deri në 80 vjeç. Pjesëmarrësit u pyetën për perceptimin për pamjen e tyre në krahasim me të tjerët në moshën e tyre, si dhe çdo përvojat që kanë pasur në lidhje me moshën, pozitive apo negative.

Është interesante se shumica e pjesëmarrësve besonin se dukeshin më të rinj se moshatarët e tyre. Gratë kishin më shumë gjasa ta mbanin këtë besim sesa burrat, dhe gjithashtu kishin më shumë gjasa të investonin në ruajtjen e një pamjeje rinore.

Megjithatë, përqendrimi vetëm në pamjen e tyre të re mund të mos jetë qasja më e shëndetshme. Studimi zbuloi se njerëzit që raportuan se kishin përjetuar diskriminim në moshë, edhe me përpjekje për t’u dukur më të rinj, kishin tendencë të raportonin shëndet më të dobët.

Studiuesit besojnë se kjo tregon ndikimin negativ të paragjykimeve shoqërore kundër plakjes. Ata rekomandojnë përqendrimin në sjellje të shëndetshme si ushtrimet dhe një dietë e mirë, të cilat mund të përmirësojnë shëndetin dhe pamjen me kalimin e kohës.

“T’i thuash personave të moshuar se duken mirë për moshën e tyre ose të supozosh se nuk mund të përdorin teknologjinë, në fakt mund t’i bëjë ata të kenë një përgjigje stresi të moshës. Ndonjëherë ata përfshihen në sjellje përballuese për të kapërcyer stresin ose duke pirë duhan, për shembull, sjellje këto të lidhura me rezultate negative shëndetësore” tha Julie Ober Allen.

“Ne i pyetëm njerëzit se sa kohë dhe energji shpenzojnë duke u dukur më të rinj. Është një pyetje e ndërlikuar sepse tenton të aktivizojë disa nga stereotipet,” tha ajo. “35% e pjesëmarrësve na thanë se investuan kohë dhe para mbi këto përpjekje. Është interesante që këta njerëz raportuan përvoja më pozitive dhe më negative të plakjes brenda një shoqërie më të gjerë. Ndoshta ata që u përpoqën dhe ia dolën të dukeshin më të rinj përjetuan më pak diskriminim. Megjithatë, të njëjtët individë mund të jenë ndjerë gjithashtu më të shqetësuar dhe të pakëndshëm me pamjen e tyre të plakur.”

Studimi thekson rëndësinë e vetëperceptimit pozitiv kur bëhet fjalë për plakjen. Duke e parë plakjen në një këndvështrim pozitiv, njerëzit mund të kenë më shumë gjasa të adoptojnë zakone të shëndetshme që kontribuojnë në mirëqenien e tyre të përgjithshme.

Exit mobile version