Shifra që do trondisnin çdo qeveri dhe opozitë…

Zef Ndreka

Do përpiqemi të ofrojmë disa shifra që janë pasqyruar zyrtarisht në Shqipëri në lidhje me numrin e mjekëve dhe infermiereve të ikur vetëm vitet e fundit nga vendi ynë.
Janë më shumë se 1500 mjekë të specialitetëve të ndryshme si kardiologë, kirurgë, ortopedë, okulistë, dermatologë, otorino-laringologë etj. që kanë furnizuar spitale e klinika private kudo në Europë, kryesisht në Gjermani, në Itali, Francë, ShBA, Angli etj.
Sigurisht, numrin më të madh e ka Gjermania, e cila realisht i ka hapur dyert shumë profesioneve të tjera, si infermier, inxhinier mekanik , inxh.elektrik, inxh.ndërtimi etj, si dhe profesioneve të tjera si tornitor, mekanik, hidraulik, ndërtues, elektriçist, elektoaut etj.
Janë mbi 16 000 infermier që vetëm vitet e fundin Janë larguar nga Shqipëria, edhe këto në shumicë drejt Europës e SHBA-ve. Gjermania, sigurisht ka thithur numrin me të madh dhe përsëri është e pa ngopur.

Lindin pyetjet:

– Përse gjithë kjo ikje masive e mjekëve, infermierëve, specialisteve, punëtorëve të thjeshtë, rinisë?
– A nuk ka vende pune në Shqipëri, apo ikin për rrogë më të lartë?
– Apo ikin për shkak të kushteve të punës?
– Apo ikin për shkak të pasigurisë në punë?

Mbase janë të gjitha bashkë këto arësye.
Por kryesore për një shtet, për një qeveri është të vlerësohet saktë diagnoza e ikjeve masive.
Të përpiqemi të japin disa fakte.
Në programin financiar të e qeverisë, vetëm 2% e buxhetit shkon për sistemin e shëndetësisë, që krahasuar me % e vendeve të tjera prej mbi 6% është shifër shumë e ulët.
Madje nga ky fond i aneksuar për shëndetësinë, 88% e tij mbahet në Tiranë, ndërsa vetëm 12% e tij mbetët për pjesën tjetër në gjithë vendin.
Pagat e ulëta të punonjësve të sistemit të shëndetësisë janë realisht një tjetër arësye e ikjeve masive të këtij lloj specialiteti.
Por më kryesorja mbetën kushtet e punës. Të pa mbrojtur si në anën profesionale, si në siguri, me mjete të pa mjaftueshme shërbimesh spitalore, pa sistemet e ngrohjes e të ftohjes, pa mediakamente që shpesh herë ose përherë blihen nga pacienti, janë arësyet reale të kësaj hemoragjie në ikje.
Kur ikin mjekët, infermierët, inxhinieret, specialiste të profesioneve të ndryshme, studentë të sapo diplomuar, si mund të qëndrojë rinia e cila e ka zbrazur vendin me mbi 500 mijë vetëm këto vitet e fundit, duke plakur shumë popullsinë që jeton në Shqipëri.
Sot, numërohen rreth 50% e popullsinë mbi moshën 60-vjeçare.
Duke mbetur në këto nivele ikjesh, pas 5 vitësh, në Shqipëri do të ketë me shumë pensionistë në raport me popullsinë.
Pastaj, do lindin probleme të tjera që lidhën me pensionet dhe sigurinë e tyre, me fondet nga do sigurohen ato, etj.
Pa u zgjatur, këto janë disa nga problemet që duhet të alarmojnë çdo qeveri por edhe opozitë.
Dhe jo të jemi të shqetësuar per revolucione imagjinare, apo djegie karrigesh të parlamentarëve, apo hallet përsonale të disa individeve që e kanë siguruar vetën dhe familjen me para për 300 breza…

Artikulli paraprakEMRAT/ Urdhërarrestet e SPAK për inceneratorin e Tiranës, bien në pranga 4 persona
Artikulli tjetërFOTOT: Këta janë drejtorët e Bashkisë së Tiranës dhe zyrtarët që u arrestuan nga SPAK