Shembja e Teatrit/ Nis në Kushtetuese seanca, Presidenca kërkon të merren 19 provat shtesë

Ka nisur në Gjykatën në Kushtetuese seanca për ligjin e Teatrit Kombëtar. Padia në Kushtetuese u bë nga Presidenti i Republikës Ilir Meta në vitin 2019. Kreu i shtetit kundërshton ligjin special për ndërtimin e teatrit të ri, si dhe kalimin e truallit në pronësi të Bashkisë Tiranë.

Bledar Dervishaj, Këshilltar i Presidentit deklaroi se është e domosdoshme që Gjykata Kushtetuese të marrë provat shtesë, rreth 19 të tilla, duke theksuar se pa u marrë këto prova nuk bëhet hetim gjyqësor thelbësor.

 1. Kopje të shitblerjes së pronës truall nga Francesko Jakomoni dhe trashëgimtareve të familjes Libohova ku u ndërtua teatri kombëtar.
 2. Kopje të lejes së ndërtimit nga Mbreti Zog për ndërtimin e teatrit.
 3. Kopje e projektit të arkitektit për ndërtimin e teatrit.
 4. Akte që vërtetojnë ndryshimin e qëllimit të përdorimit të godinës.
 5. Kopjen e praktikës së shpalljes së Ansamblit të Teatrit monument kulture.
 6. Hartat e përdorura për shpalljen e kësaj zone të trashëgimisë historike.
 7. Kopje të diskutimeve shkencore të Monumenteve të Kulturës 2004-2007 që ka vlerësuar monumentet historike në qendrën e Tiranës.
 8. Listën e plotë të ndërtesave të përfshira në qendrën historike.
 9. Kopje të praktikës institucionale ku pasqyrohet identifikimi i nevojës për miratimin e ligjit special për Teatrin.
 10. Konsultimet para dhe pas hartimit të këtij ligji të posaçëm.
 11. Mendimet e të gjitha institucioneve të përfshira gjatë konsultimit.
 12. Diskutimet në këshillin e ministrave për këtë çështje.
 13. Kopje të akteve se si Bashkia Tiranë ka ndërprerë negociatat për godinën.
 14. Procesverbalet e komisionit të posaçëm nëse ai ka zhvilluar negociata me kompani të interesuara për të ndërtuar teatrin e ri dhe kostot financiare të secilës ofertë.
 15. Kostot e gjetjes dhe përballimit të konsulencës.
 16. Si u arrit në përfundimin që Shteti arriti në përfundimin për ta ndërtuar vetë, me para publike, dhe jo me koncesion.
 17. Si u kalua trualli nga Ministria e Kulturës në pronësi të Bashkisë Tiranë? Duam praktikën e kësaj procedure.
 18. Kopje të akteve të nxjerra para gjatë dhe pas shembjes së godinës së Teatrit Kombëtar.
 19. Veprimet e Kryetarit të Bashkisë Tiranë pas kërkesës së KLSH-së për të pezulluar veprimet me teatrin deri në shprehjen e gjykatës.

Në Padinë e Presidentit thuhet se ligji është antikushtetues pasi paracakton garën. Përfaqësuesi i Presidentit ka paraqitur listën e dëshmitarëve dhe konkretisht kërkon thirrjen si dëshmitarë të dy senatorëve italianë që e kanë ngritur çështjen në parlamentin italian, përfaqësues të Europa Nostra etj.

 1. Erviko Aimi (dhe dy të tjerë), senatorë të Republikës Italiane. Kemi folur paraprakisht, janë dakord të vijnë këtu, pasi kanë interes për mbrojtjen e trashëgimisë së ndërtimeve të bëra nga italianët.
  2. Përfaqësues të Europa Nostra
  3. Përfaqësues të KLSH
  4. Albana Vokshi që e ka mbrojtur çështjen në Komisionin e Medias
  5. Bujar Leskaj, ish-kreu i KLSH
  6. Shoqata e Bashkive të Shqipërisë e përfaqësuar nga Voltana Ademi
  7. Erjon Veliaj
  8. Arbi Mazniku
  9. Toni Gogu
  10. Behar Zeneli
  11. Artan Lame
  12. Artan Shkreli
  13. Mirela Kumbaro
  14. Elva Margariti