Sekreti i suksesit ekonomik të Amerikës

Kur filloi pandemia, ndikimi fillestar ekonomik ishte shkatërrues. Në SHBA, 20 milionë vende pune u “mbyllën” papritur. Kishte shqetësime se pandemia do të shkaktonte plagë të shumta ekonomike.

Në të vërtetë, ndërsa i afrohemi 4 vite që nga pandemia, shumë ekonomi nuk janë rikuperuar plotësisht. Por jo Shtetet e Bashkuara. Jo vetëm që ka pasur rimëkëmbjen më të fortë në botën e zhvilluar por raporti i fundit i FMN-së thekson gjithashtu se rritja e SHBA që nga viti 2019 ka tejkaluar parashikimet.

Papunësia është afër nivelit të saj më të ulët që nga vitet 1960. Shitjet me pakicë, ndërkohë, janë të qëndrueshme dhe shkalla me të cilën punëtorët largohen vullnetarisht nga puna është e lartë, gjë që zakonisht tregon një treg të mirë pune.

Amerika gjithashtu ka normën më të ulët të inflacionit midis ekonomive kryesore. A mund t’u besojmë të dhënave të qeverisë këtu?

Suksesi ekonomik i SHBA-së, pra, është real dhe i jashtëzakonshëm.

Një pjesë e përgjigjes, për të qenë të drejtë, është fat. Pushtimi rus i Ukrainës shkaktoi një tronditje të madhe energjetike në Europë. Amerika, e cila eksporton gaz natyror, ishte shumë më pak e prekur.

Një faktor i dytë, ndoshta më i rëndësishëm, ishte se SHBA ndoqi një politikë fiskale në mënyrë agresive ekspansioniste. Në fillim të vitit 2021, administrata Biden prezantoi një faturë shumë të madhe shpenzimesh. Shumë ekonomistë ishin kritikë, duke paralajmëruar se këto shpenzime do të nxisnin inflacionin, gjë që ata ndoshta e bënë për një periudhë kohe.

Megjithatë, inflacioni është ulur, ‘fiskalizimi’ ka ndihmuar ekonominë. Kur vendi u godit nga pandemia, të gjitha vendet e përparuara morën masa, por ndoqën qasje të ndryshme.

Amerika, në pjesën më të madhe, lejoi largimet masive nga puna, por mbrojti punëtorët me përfitime të shumta të papunësisë.

Mendimi im është se qasja e SHBA-së rezultoi të jetë e saktë.

Exit mobile version