Qëndrojmë për të drejtën!

Nga Bujar Vreto

Refleksioni i thellë ndaj situatës ekonomike dhe politke i çdo njërit prej nesh është domosdoshmëri, euroatlantizmi e vetmja rrugë për demokratët dhe popullin liridashës. Demokratë euroatlantikë të qëndrojmë bashkë se e vërteta do triumfojë dhe e drejta do fitojë.

Ndarje pa hezitim nga shkaktarët që injektuan korrupsionin dhe minuan demokracinë, që shkatërruan të djathtën dhe vranë drejtësinë, që sollën këtë realitet të hidhur, ku jeta është bërë e papërballueshme, çmimet rriten çdo ditë, të rinjtë largohen çdo orë, hajdutët vazhdojnë të shtojnë kapitalet e tyre duke vjedhur taksat dhe për mes pushtetit legalizojnë paligjshmërinë.

Bëjnë sikur debatojnë e zihen por kanë 34 vjet që mbrojnë njëri tjetrin dhe varfërojnë familjet tona, ndajnë ofiqet e tenderat duke forcuar lidhjet mes tyre përmes pasurimit të çmendur që do i kishin zili edhe kapitalistët që trashëgojnë pasuri e punë prej qindra vitesh.

Refleksioni ka vetëm një rrugë të bashkohemi pa dallim bindjesh me njerëzit e mashtruar, intelektualët mendjendritur dhe të ndershëm, militantët e partive që duartrokasin sa herë kanë nevojë dogmatikët dhe më pas hidhen rrugëve (shpërfillen) e çdo kënd që do mdryshim.

Bashkëqytetar është sfidë e madhe por jo e pamundur të ndahemi njëher e mirë nga bolshevizmi, hajdutëria dhe mafia. Nqs akoma do presim se diçka do bjerë nga qielli mendojmë gabim, ne duhet të ngrihemi sot se nesër do jetë vonë, jo vetëm për jetën tonë që është sedentare, e pa shpresë por për fëmijët tanë që po ikin dita ditës e s’dihet se ku ngulen, për brezat e ardhshëm që me këtë trend largimesh nga toka e tyre se dimë a do kemi të tillë.

Trekëndëshat, katërkëndëshat apo shumëkëndëshat duhet me çdo kusht të japin llogari para drejtësisë për çka i kanë bërë popullit këto 34 vite dhe jo të dënohen për kafe apo biftek tek nustreti, siç dënuan individë nga nomiklatura komuniste (i dërguan disa ditë në burg për të humbur gjurmët e planit të tyre djallëzor) ndërsa pasuritë e grabitura të panumërta nuk ju sekuestruan por ata i shumëfishuan e sot fëmijët e tyre janë me investime marramendëse si brenda ashtu edhe jashtë vendit pa llogaritur kontot bankare që si dinë se sa i kanë ( e ç’janë tre gjyqtarë para tyre), por dënimi i këtyre të jetë për grabitjen e pasurisë dhe taksave duke ju sekuestruar dhe kthyer në buxhetin e shtetit çdo qindarkë apo pasuri e paluajtëshme (ndiq paranë). Vetëm kështu do fillojë shteti ligjor me trendin drejt shtetit të së drejtës, vetëm kështu do disiplinohet administrata dhe do bëjë detyrën si rregullator mes palëve, vetëm kështu do disiplinohet shoqëria dhe kthehet besimi, vetëm kështu çdo individ do i kthehet punës duke menduar se pasuria vjen përmes djersës dhe jo karriges apo punëve të zeza që e nxinë Shqipërinë dhe larguan rininë.

Ne duhet të bashkohemi për taksat e ulta pa klientelë, pa qënë i nënës favoriti dhe i njerkës në tehun e shpatës por të paguajnë të gjithë pa dallim 9%. Të përkrahim subvencionet e bujqësisë, rritjen e pensioneve dhe bonuseve, kthimin e pronës ku është e lirë dhe kompensimin me vlerën e tregut ku është e zënë, programin social për të rinjtë dhe të pamundurit, për të përndjekurit baraspeshë me ushtarakët e të tjera.

Mundemi ti mundim sepse jemi në anën e të drejtës dhe vlerave tona të patjetërsueshme.

Artikulli paraprakShqipëria, me përqindjen më të lartë të popullsisë në rrezik të varfërisë në Europë
Artikulli tjetërVula tek nongrata dardhë me bisht prapa!