Pse ulja e lindjeve në Evropë do të shkaktojë “ndryshime tronditëse sociale”?

Vdekja e Zezë – pandemia e murtajës bubonike që përfshiu Evropën dhe Azinë për gati pesë vjet në mesin e viteve 1300 – përgjithësisht mendohet se reduktoi popullsinë globale me një të tretën.

Por pothuajse 700 vjet pasi pandemia famëkeqe u bë fenomeni i fundit botëror që reduktoi popullsinë globale në një shkallë të tillë, një raport i ri ka paralajmëruar për një “ndryshim tronditës shoqëror” të nxitur nga rënia e normave të lindshmërisë që mund të ndikojë gjithashtu në numrin e njerëzve në planet, i cili aktualisht numëron më shumë se tetë miliardë.

Sipas një studimi të fundit mbi fertilitetin global të botuar në revistën mjekësore ndërkombëtare The Lancet, “fertiliteti po bie globalisht, me normën në më shumë se gjysmën e të gjitha vendeve dhe territoreve në vitin 2021 nën pragun e zëvendësimit të popullsisë”.

Natalia V Bhattacharjee, një nga autorët kryesorë të raportit, tha se “implikimet janë të mëdha” – veçanërisht për vendet në Evropën Perëndimore, të cilat aktualisht po përjetojnë trazira të mëdha mbi shkallën e migrimit.

“Këto tendenca të ardhshme në normat e lindshmërisë do të rikonfigurojnë plotësisht ekonominë globale dhe ekuilibrin ndërkombëtar të fuqisë dhe do të kërkojnë riorganizimin e shoqërive,” tha ajo.

Studimi sugjeroi se Evropa Perëndimore, ku e djathta ekstreme e ka bërë prej kohësh rënien e lindshmërisë një çështje të diskutueshme dhe të profilit të lartë, përballet me një rënie veçanërisht të madhe të lindjeve në dekadat e ardhshme dhe mund të duhet të rihapet ndaj migrimit të papenguar për të zgjidhur këtë problem.

Çfarë thotë raporti i Lancet?

Raporti i marsit, i titulluar “Fertiliteti Global në 204 Vende dhe Territore, 1950-2021, me Parashikime deri në 2100”, u përpilua nga një ekip studiuesish ndërkombëtarë në Institutin për Matjen dhe Vlerësimin e Shëndetit të Universitetit të Uashingtonit (IHME).

Ai i mbështet parashikimet e tij në premisën e pranuar gjerësisht se vendet kanë nevojë për një normë totale të lindshmërisë (TFR) prej 2.1 fëmijë për grua për të siguruar një popullsi përgjithësisht të qëndrueshme.

Megjithatë, në Evropën Perëndimore, TFR parashikohet të bjerë nga 1.53 në 2021 në 1.44 në 2050 dhe më pas në 1.37 në 2100, sipas raportit, i cili parashikon se Spanja do të pësojë një nga rëniet më të mëdha – në 1.11 në 2100.

Ekipi i shkencëtarëve parashikoi gjithashtu se vetëm gjashtë vende në botë – Samoa, Somalia, Tongo, Nigeri, Çadi dhe Taxhikistani – do të kishin ende një TFR mbi 2.1 deri në fund të shekullit të ardhshëm.

Rënia e natalitetit, thonë ekspertët, është pasojë e pjesëmarrjes më të madhe të grave në fuqinë punëtore, si dhe aksesit më të madh në kontracepsion. Sipas organeve si OKB-ja, më shumë gra në punësim kontribuojnë në ekonomitë në rritje.

“Ndërsa pasuria e një vendi rritet, lindshmëria e tij bie – po aq me siguri sa nata pason ditën,” shkroi makroekonomisti Philip Pilkington në një artikull të botuar nga Daily Telegraph e Britanisë.

Rënia e shkallës së lindjeve i atribuohet gjithashtu përparimeve në mjekësi që do të thotë se familjet nuk duan të kenë më shumë fëmijë për të siguruar që pasardhës të mjaftueshëm të mbijetojnë, siç bënë në shekujt e kaluar.

Si do të ndikojë kjo në vendet perëndimore?

Nëse rezultatet e hulumtimit të publikuar në The Lancet janë të sakta, atëherë vende si Mbretëria e Bashkuar, ku norma e lindjeve parashikohet të bjerë në 1,38 në 2050 dhe 1,3 në 2100, nga 1,49 në 2021, do të varen nga imigracioni gjatë tetë viteve të ardhshme, dekada ose më shumë nëse dëshiron të mbajë popullsinë e saj aktuale prej pak më pak se 68 milionë.

Ndërsa lindin më pak foshnje dhe përparimet mjekësore nënkuptojnë se njerëzit jetojnë më gjatë, Evropa Perëndimore përballet me perspektivën e një popullsie që plaket me shpejtësi. Me më pak të rinj që krijojnë pasuri të mjaftueshme për të balancuar kostot në rritje të mbështetjes së të moshuarve, vendet mund të përballen me sfida serioze ekonomike në dekadat e ardhshme.

Raporti Lancet, i cili tregoi se një në çdo dy fëmijë të lindur në vitin 2100 do të lindë në Afrikën Sub-Sahariane, parashikon se vendet me të ardhura të larta do të luftojnë për të mbështetur rritjen ekonomike.

E vetmja zgjidhje e dukshme, thonë ekspertët, është lejimi i migrimit më të madh nga vendet me popullsi më të re.

A do të duhet të adoptojnë vendet në Perëndim një politikë të kufijve të hapur?

Në fund të fundit, po, tha Bhattacharjee. “Sapo popullsia e pothuajse çdo vendi të zvogëlohet, mbështetja në imigracionin e hapur do të bëhet e nevojshme për të mbështetur rritjen ekonomike.”

Ajo shtoi se “vendet e Afrikës sub-Sahariane kanë një burim jetik që shoqëritë e vjetra po e humbasin – popullsinë e re”.

Megjithatë, ideja e një politike të “emigracionit të hapur” është mallkim për shumë demokraci perëndimore sot.

Në Mbretërinë e Bashkuar, për shembull, kryeministri britanik Rishi Sunak e ka bërë frenimin e imigracionit një prioritet kryesor, ndërsa qeveria e tij me shumicë nga Partia Konservatore pret të nënshkruajë një politikë të pritshme për dërgimin e azilkërkuesve në Ruanda.

Dhe në Francë, presidenti Emmanuel Macron kërkoi të zbatonte ligjin e tij “të vijës së ashpër” të imigracionit, pasi ai u miratua nga parlamenti francez në dhjetor të vitit të kaluar. Por në fund të janarit, Gjykata Kushtetuese e vendit, e cila shqyrton ligjet e reja për t’u siguruar që ato janë në përputhje me parimet e kushtetutës franceze, hodhi poshtë një pjesë të madhe të projektligjit, duke përfshirë një propozim për të kufizuar aksesin e emigrantëve në përfitimet sociale, duke bërë që Macron të shpallte një version të zbutur i faturës së tij.

Pavarësisht kësaj, shumë vëzhgues argumentojnë se ligji i ri përfaqëson ende një shtrëngim të rregullave franceze të imigracionit.

Pse e djathta ekstreme është e shqetësuar për rënien e lindjeve në Perëndim?

Të apasionuarit e së djathtës ekstreme ishin të shqetësuar për idenë e rënies së lindjeve shumë kohë përpara se The Lancet të publikonte studimin e saj.

Në të vërtetë, teoria e konspiracionit të “zëvendësimit të madh” – e popullarizuar për herë të parë nga filozofi francez i krahut të djathtë Renaud Camus në librin e tij të vitit 2011 “Le Grand Remplacement” – promovon idenë e rreme dhe raciste se rënia e nivelit të lindjeve në shoqëritë perëndimore është pjesë e një “komploti” që mund të çojnë në pikën që njerëzit e bardhë të “zëvendësohen” kryesisht nga njerëz të racave të tjera.

Kryeministri i Hungarisë, i ekstremit të djathtë, kundër imigracionit, Viktor Orbán, është akuzuar gjithashtu për përdorimin e teorisë së “zëvendësimit të madh” në përpjekjen e tij për të mbrojtur përmirësimin e nivelit të lindjeve në Evropë, duke përfshirë edhe vendin e tij.

Në vitin 2019, vitin kur ai shpalli një seri politikash të orientuara drejt familjes në Hungari, si subvencionet për strehimin në përpjekje për të rritur shkallën e lindjeve, Orbán hodhi poshtë mundësinë që Evropa e shekullit të 21-të të “popullohej nga jo-evropianë”.

“Nëse Evropa nuk do të popullohet me evropianë në të ardhmen dhe ne e marrim këtë si të dhënë, atëherë po flasim për shkëmbim të popullsisë, për të zëvendësuar popullsinë e evropianëve me të tjerë”, tha ai.

Exit mobile version