Parashikimi, FMN pesimizëm për eurozonën

Ekonomia e eurozonës do të rritet më ngadalë se sa mendohej dhe inflacioni ‘do e marrë veten’ shumë gradualisht, duke e vendosur barrën mbi Bankën Qendrore Evropiane për të ruajtur një politikë monetare ultra-të lirshme për të ardhmen e parashikueshme, tha FMN. Në Perspektivën e saj Ekonomike Botërore, në të cilën ajo i bëri gjithashtu thirrje qeverive të ecin përpara me reformat e përqëndruara tek rritja, Fondi Monetar Ndërkombëtar parashikon se ekonomia e 19-vendeve do të zgjerohet 1.5 për qind këtë vit dhe 1.6 për qind në vitin 2017. Në perspektivën e saj të janarit ajo parashikoi 1.7 përqind për të dy vitet. Inflacioni i eurozonës do të arrijë në 1.1 për qind në vitin 2017, teksa normat tepër të ulëta të interesit të BQE-së dhe blerjes së obligacioneve u tërhoqën, por do të rritet vetëm gradualisht në vitet e ardhshme. BQE e parashikon inflacionin këtë vit në 0.1 për qind dhe 1.3 për qind në vitin 2017, ende larg objektivit të saj prej vetëm pak nën 2 për qind. Për të ndihmuar normat tepër të ulëta që të ndikojnë në ekonominë reale, Fondi tha se duhet të focohen bilancet e bankave, ndërsa qeveritë e eurozonës duhet të luajnë gjithashtu rolin e tyre. Gjithashtu kërkohen reforma në përmirësimin e produktivitetit të firmave, konkurrueshmërisë, dhe mundësitë e investimeve, ndërsa Bashkimi Evropian duhet të përdorë fleksibilitet të plotë në rregullat e tij buxhetore. Berlin drejton një suficit buxhetor, ndërsa nivelet e investimeve në vend janë ende relativisht të ulëta.

Artikulli paraprakKosovë, kushtëzimet në ligj frenojnë zbatimet e faljes së borxheve
Artikulli tjetërDe Biasi: Jam gati për stolin e Italisë