Merkel: Ka rezerva e ndasi në BE për Shqipërinë, por jo për Maqedoninë e Veriut

French President Emmanuel Macron (L) and German Chancellor Angela Merkel (R) speak as they gather with NATO member leaders before the start of their summit in Brussels, Belgium, May 25, 2017. REUTERS/Hannibal Hanschke

Kancelarja gjermane Angela Merkel ka folur për mungesën e konsensusit mes vendeve anëtare të Bashkimit Evropian mbi vendimin për çeljen e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Në një konferencë për shtyp nga Këshilli Evropian, Merkel u shpreh se ky vendim i BE-së do të shkaktojë zhgënjim mes dy vendeve me statusin kandidat nga Ballkani Perëndimor, duke shtuar se mirëkupton qëndrimin e presidentit francez, Emmanuel Macron, i cili i mëshon nevojshmërisë për reformimin e sistemit të zgjerimit të Unionit.

“Janë disa vende që kanë rezerva për hapjen e negociatave. Ne kemi diskutuar për këtë, problemi është se cili do të jetë efekti nëse hapen negociatat. Patjetër që do të zhgënjehen si kryeministri i Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë. Unë fola me Zaev, por e mbështes në një pikë Macron sa i përket procesit ë zgjerimit që duhet reformuar.

Kemi rënë dakord për disa gjëra që duhen bërë ne vërtetë dëshirojmë që të ndodhë hapja e negociatave. Maqedonia e Veriut ka bërë shumë sa i përket hapjes së negociatave. Ndryshimi i emrit ka qenë një progres i madh, por edhe Shqipëria ka bërë progres, por nuk na ka bërë ende që të marrim një vendim unanim, ka pasur ndasi sa i përket një vendimi të përbashkët.“- tha Merkel.

Ndërsa e pyetur veçmas për Shqipërinë, kancelarja vuri në dukje se ecuria e vendit, nuk ka qenë e mjaftueshme për të dhënë “dritën e gjelbër” të nisjes së bisedimeve.

“Në Gjermani ka rezerva sa i përket Shqipërisë, bëhet fjalë për hapjen e negociatave të Shqipërisë , ata patjetër që duhet të përballen me disa kushte që ne kemi vendosur, në Shqipëri vazhdon të ketë probleme, përfshirë edhe emigrimin, megjithëse Shqipëria ka bërë maksimumin sa i përket kësaj çështje.

Në fakt kur bëjmë premtime, patjetër që duhet t’i mbajmë dhe nuk duhet t’u kthejmë shpinën vendeve ndërkohë që bëjmë premtime. Në fakt janë disa faza sa i përket anëtarësimit në BE”, u shpreh Merkel.

Exit mobile version