Me 100,000 çipa Nvidia, Musk po ndërton superkompjuterin më të fuqishëm të AI

HAI, një startup i inteligjencës artificiale i themeluar nga Elon Musk, po fillon një sipërmarrje ambicioze për të ndërtuar një nga superkompjuterët më të fuqishëm në botë. Për të arritur këtë qëllim, kompania do të punojë me Oracle, një ofrues kryesor i softuerit të ndërmarrjeve dhe infrastrukturës cloud. Ky partneritet duhet të sigurojë burime dhe ekspertizë thelbësore për të përshpejtuar zhvillimin e projektit të AI.

 

Bashkëpunimi me “Oracle” është pjesë e planit më të gjerë të kompanisë për të krijuar një projekt të quajtur “Gigafactory of Computing”. Kjo nismë vjen pas një raundi të suksesshëm financimi, gjatë të cilit xAI siguroi gjashtë miliardë dollarë investime. Gigakompjuteri i propozuar do të përbëhet nga një grup masiv i njësive të përpunimit X100 të Nvidia, të cilat përfaqësojnë standardin e industrisë për çipat e qendrave të të dhënave të inteligjencës artificiale.

 

Musk parashikon që kjo makinë do të jetë të paktën katër herë më e madhe se grupet më të mëdha ekzistuese të GPU. GPU-të X100 të Nvidia, të njohura për performancën e tyre të jashtëzakonshme në zgjidhjen e detyrave komplekse të AI, janë bërë një produkt shumë i kërkuar.

Në konferencën e përfunduar së fundmi Viva Tech 2024 në Paris, Musk tha se pret që hAI të konkurrojë me liderët e industrisë së AI si Open AI, Microsoft dhe Google Deep Mind deri në fund të vitit. Dhe deri në fund të vitit të ardhshëm, Musk shpreson që sistemet e AI si chatbot i xAI Grok mund të tejkalojnë aftësitë njerëzore në një sërë detyrash.

Grok është në fazat e hershme të zhvillimit dhe duhet të shndërrohet në një model gjuhësor të fuqishëm të bazuar në të mësuarit e thellë, i optimizuar për biseda natyrore, gjenerim të përmbajtjes krijuese dhe detyra të tjera të gjera të gjuhës natyrore. Së fundmi, xAI lançoi Grok në tregun evropian, duke zgjeruar disponueshmërinë e tij jashtë Shteteve të Bashkuara.

Artikulli paraprakE dënuar për korrupsion, Këshilli i Lartë Gjyqësor shkarkon gjyqtaren Zamira Vyshka
Artikulli tjetër“I kemi kursyer buxhetit 3.4 milionë euro”- Kryetari i KPP te ‘Ligjet’: 40.5% e totalit të ankesave janë paraqitur për kriteret e kualifikimit! 59.4% për vlerësimet përfundimtare