Bujar Vreto denoncon Bashkinë Librazhd: 30% rritje e çmimit të ujit, Turp!

Nga Bujar Vreto

Ka qenë një hap i rëndësishëm për t’iu përgjigjur nevojave të qytetarëve dhe për të mbrojtur interesat e tyre. Është për t’u përshëndetur vendimi i mirë që u mor nga Këshilli Bashkiak për mos rritjen e çmimit të ujit. Ju Këshilltarë treguat përgjegjësi maksimale që u përfshitë aktivisht në procesin vendimmarrjes për të rrëzuar kërkesën e rritjes së çmimit të ujit në masën mbi 30% të Shoqërisë Rajonale Ujësjellës Kanalizimeve Elbasan.

Rritja e çmimit të ujit mund të ndodhë për shkaqe të ndryshme, siç janë ndërprerjet e furnizimit, ndryshimet klimatike, ose investimet në infrastrukturë të ujësjellësit por jo për tekat e shoqërisë sepse e ka mbushur me parazitë ndërmarrjen apo kanë vendosur paga marramendëse për drejtuesit. Si mundet të rrisësh çmimin e ujit Librazhasve kur uji vjen me vetë rrjedhje por kuptohet se duan të mbushin gropat e shkaktuara nga zona të tjera apo plotësojnë interesa klienteliste.

Unë si anëtar i këshillit Bashkiak por dhe Kryetar i Partia Demokratike Dega Librazhd nuk isha dakord por përshëndeta edhe këshilltarët e tjerë që në frymën e përgjegjësisë nuk e lejuan këtë fatalitet me votën e tyre. Si ka mundësi që kur uji vjen me vetë rrjedhje, autoritetet duan të rrisin çmimin për interesa klienteliste, për këtë isha i bindur se do shkaktoheshin debate dhe kundërshtime në komunitet. Është e rëndësishme që çdo vendim për rritjen e çmimit të ujit të bazohet në analiza të qëndrueshme dhe të drejta, duke marrë parasysh nevojat e qytetarëve dhe të mirën publike. Prandaj shqetësimi jonë ishte si të mbrojmë interesat e qytetarëve nga veprimet e papërgjegjshme të shoqërisë aksionere dhe për të mbrojtur interesat për qytetarët nga veprimet arbitrare në lidhje me çmimin e ujit, ishte dhe është e rëndësishme të kemi një përfshirje të gjerë dhe transparente në procesin e vendimmarrjes.

Pse shoqëria vepron në ilegalitet dhe nuk ndërmerr hapa bashkë me këshilltarët për ..

1- Transparencën: të sigurohemi që procesi i vendimmarrjes për çmimin e ujit të jetë transparent dhe të dëgjohen, informohen apo publikohen për qytetarët, pra analiza të bazuara në fakte.

2- Konsultim publik: Të organizohen sesione konsultimi publik për të dëgjuar pikëpamjet e qytetarëve dhe për të marrë parasysh nevojat e tyre në procesin e vendimmarrjes.

3- Monitorim të pavarur: Të sigurohet një monitorim i pavarur në procesin e vendimmarrjes dhe zbatimit të çmimeve të ujit për të shmangur konfliktet e interesit.

4- Transparencë financiare: Të bëhen të ditura shpenzimet dhe të ardhurat e përdorura për furnizimin dhe menaxhimin e ujit për të siguruar llogaridhënie dhe besueshmëri financiare pra sa është fondi i pagave, sa shkon për investime në rrjet, sa shkon për shpenzime operative dhe të tjera.

5- A ka pavarësi institucioni: Si mund të sigurohemi që institucioni përgjegjës për menaxhimin e ujit të jetë i pavarur dhe të kryej punën e tij në mënyrë të drejtë dhe të efektshme.

6- Përfshirje permanente e qytetarëve në procesin e vendimmarrjes dhe sigurimi i transparencës dhe llogaridhënies në menaxhimin e ujit janë thelbësore për mbrojtjen e interesave të tyre nga veprimet arbitrare.

Partia-Demokratike Dega-Librazhd ka qënë dhe do mbetet në krahun e qytetarëve dhe do bëjë gjithcka duhet për të ruajtur interesin e tyre. Ne kemi kundërshtuar me fakte vendimin e turpshëm të këshillit pararendës (viti 2022) që transferuan asetet (pronën e ujësjellësit) të Librazhdit në Elbasan dhe Prrenjasit në Pogradec, koha na dha të drejtë ja ku jemi sot para fakteve që duan jo vetëm të rrisin çmimin e ujit gjë që mund të ndodhë sepse ne kemi vetëm 3.3% të aksioneve por dhe të marrin me tubacion burimet e trevave tona.

Zoti ju bekoftë

Artikulli paraprakArsimi, fara që duhet të mbjellim të ardhmen. Qeveria të mbështesë biznesin që investon në shkolla e universitete
Artikulli tjetërEkspertët bëjnë thirrje për ruajtjen e zbulimit arkeologjik në Durrës