BE do godasë “non gratat”. Do ndalohet hyrja dhe bllokohen

BE do godasë “non gratat” duke i ndaluar hyrjen dhe duke i bllokuar asetet personave të korruptuar. Komisioni Evropian zbuloi të mërkurën një sërë masash të reja të propozuara për të luftuar korrupsionin në BE, por edhe në mbarë botën.

BE do godasë “non gratat” duke i ndaluar hyrjen dhe duke i bllokuar asetet personave të korruptuar. Komisioni Evropian zbuloi të mërkurën një sërë masash të reja të propozuara për të luftuar korrupsionin në BE, por edhe në mbarë botën.

Paketa do t’i mundësonte BE-së të ndalojë hyrjen dhe ngrirje të aseteve për individët dhe subjektet nga vendet e treta nëse ata kanë kryer vepra të rënda korrupsioni.

Me direktivën e re, BE-ja dëshiron të harmonizojë përkufizimin e veprave penale të tilla si shpërdorimi i ndikimit dhe shpërdorimi i detyrës në 27 shtetet anëtare dhe të ketë sanksione penale për rastet e korrupsionit.

“Paketa do të rrisë standardin për sa i përket përkufizimeve dhe dënimeve në mbarë BE-në për veprat penale të korrupsionit dhe do të ndihmojë autoritetet të kapin dhe ndëshkojnë kriminelët, qofshin ata nga sektori publik apo privat, kudo që ndodhin”, tha Zëvendëspresidenti i Komisionit Evropian për Vlerat dhe Transparencën. Věra Jourová tha pas zbulimit të propozimit.

Një element i propozimit është luftimi i korrupsionit jashtë Evropës. Paketa do t’i mundësonte BE-së të prezantojë ndalime të hyrjes dhe ngrirje të aseteve për individët dhe subjektet nga vendet e treta nëse ata kanë kryer vepra të rënda korrupsioni.

Që nga dhjetori, Bashkimi Evropian është tronditur nga skandali i saj më i madh korruptiv deri më tani, me pesë persona – përfshirë eurodeputetë në detyrë dhe ish-asistentë – të akuzuar për pjesëmarrje në një organizatë kriminale, korrupsion dhe pastrim parash. Për OJQ-në kundër korrupsionit Transparency International, kjo është provë, BE-ja duhet së pari të rregullojë shtëpinë e saj përpara se të synojë të dyshuarit e huaj për korrupsion.

“Bashkimi Evropian ka probleme serioze me korrupsionin, ne e kemi parë këtë me Katargate dhe shumë shembuj të tjerë. Dhe gjithashtu disa shtete anëtare kanë probleme shumë serioze,” tha për Euroneës Roland Papp, Zyrtar i Lartë i Politikave në Transparency International.

“Pra, sigurisht që është shumë e rëndësishme që ne nuk mund të bëjmë asgjë jashtë vendit kur qytetarët e BE-së mbeten të pandëshkuar në shtëpi. Kështu që është shumë e rëndësishme që BE të intensifikojë punën e saj për këtë brenda vendit”, shtoi ai.

Për të trajtuar problemin, Grupi i të Gjelbërve/EFA në Parlamentin Evropian po bëjnë thirrje për një kuadër ligjor të forcuar dhe mjete hetimore, bashkëpunim më të madh midis autoriteteve kompetente dhe një rol më të madh të Zyrës së Prokurorit Publik Evropian (EPPO).

“Nëse Komisioni është serioz në lidhje me luftën kundër korrupsionit, ata gjithashtu duhet të përdorin shumë më tepër mekanizmin e sundimit të ligjit dhe të pajisin më mirë Prokurorinë Publike Evropiane. Komisioni duhet të ndalojë avarritjet dhe të krijojë një organ të pavarur të etikës së BE-së për të siguruar institucionet e BE-së”, tha në një deklaratë eurodeputeti gjerman Daniel Freund, i cili është pjesë e Komitetit të Lirive Civile dhe Komitetit të Çështjeve Kushtetuese.

Artikulli paraprakKandidatja e PD për Fierin: Lagjet kërkojnë frymëmarrje, janë lënë prej vitesh në harresë
Artikulli tjetërBejko: Në çdo lagje do të ketë shkollë deri në 15 min larg nga banesa e qytetarëve.