Ndahet nga jeta në moshën 83-vjeçare eurodeputeti dhe miku i Shqipërisë, Eduard Kukan

High-level round table on the European Intergration Process of the Western Balkans in a Regional Perspective

Ish-ministri i Jashtëm sllovak dhe anëtar i Parlamentit Evropian Eduard Kukan ka ndwrruar jetw ditwn e sotme në moshën 83-vjeçare nga njw goditje nw zemwr.

Ai drejtoi diplomacinë e Sllovakisë nga viti 1998 deri në vitin

Kukan u diplomua në Institutin Shtetëror të Marrëdhënieve Ndërkombëtare në Moskë në vitin 1968, ku mësoi gjuhën suahili. Më pas doktoroi në drejtësi në Fakultetin Juridik të Universitetit Charles në Pragë dhe në vitin 1993 doktoroi nderi në drejtësi në Kolegjin Upsala në SHBA.

Kukan shërbeu si ministër i Punëve të Jashtme në 1994, pastaj 1998-2006, pra gjatë të dy qeverive të udhëhequra nga Mikuláš Dzurinda. Ai mori pjesë edhe në bisedimet e anëtarësimit në Bashkimin Evropian dhe NATO. Në vitin 2004, ai kandidoi pa sukses për president.

Ai përfaqësoi partinë SDKÚ në parlament dhe në vitet 2009 dhe 2014-2019 shërbeu si eurodeputet.

Kukan kishte një karrierë të pasur diplomatike, me postet e tij diplomatike duke përfshirë Zambinë, Shtetet e Bashkuara dhe Etiopinë. Ai gjithashtu shërbeu si përfaqësues i përhershëm në Kombet e Bashkuara dhe në vitin 1999, ai u emërua i dërguari special i OKB-së për Kosovën, së bashku me Carl Bildt.