Protestat anti-covid, Kanadaja shpall gjendjen e jashtëzakonshme

Protestors against Covid-19 vaccine mandates block the roadway at the Ambassador Bridge border crossing in Windsor, Ontario, Canada, on February 9, 2022. - The protestors, who are in support of the Truckers Freedom Convoy in Ottawa, have blocked traffic in the Canada bound lanes of the bridge since Monday evening. Approximately $323 million worth of goods cross the Windsor-Detroit border each day at the Ambassador Bridge, making it North Americas busiest international border crossing. (Photo by Geoff Robins / AFP) (Photo by GEOFF ROBINS/AFP via Getty Images)

Kryeministri i Kanadasë shpalli gjendjen e jashtëzakonshme për t’i dhënë fund protestave kundër masave anti-covid që kanë paralizuar kryeqytetin dhe trafikun tregtar në kufi me Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Ky vendim është marrë për herë të parë pas gjysëm shekulli, duke i lejuar kryeministrit të pezullojë përkohësisht lirinë e civilëve për të rivendosur rendin publik, për shembulll duke ndaluar grumbullimet publike ose duke kufizuar udhëtimet në disa zona të caktuara. Por ky vendim pret ende miratimin e parlamentit brenda kësaj jave.

Kjo masë është aktivizuar vetëm një herë në kohë paqeje – nga babai i Trudo, ish kryeministri Pier Trudo, gjatë të ashtuquajturës kriza e tetorit në 1970-ën. Pas tre javë protestash, kryeministri i Ontarios, një nga 10 provincat e Kanadasë, ka vendosur të pezullojë certifikatën e gjelbër që ishte dhe epiqendra e protestës së kamionistëve.

Kryeministri Dog Ford u shpreh se do të anulohen certifikatat e gjelbëra që nga 1 marsi, duke shpjeguar e pjesa më e madhe e njerëzve janë të vaksinuar dhe kulmi i infektimeve me Omicron është tejkaluar.

Ai theksoi se vendimi nuk u mor për shkak të protestave, por sepse kështu është më e sigurtë.