Shteti europian do të nisë vaksinimin me dozën e katërt anticovid

Danimarka do të ofrojë një vaksinë të katërt Covid-19 për ata që konsiderohen në rrezik të lartë nga virusi, duke u bërë e para në Evropë që e bën këtë pavarësisht paralajmërimit të rregullatorit të barnave se nuk ka të dhëna të mjaftueshme për të ditur nëse politika do të ndihmojë.

“Tani po hyjmë në një kapitull të ri, kemi marrë një vendim për t’u ofruar dozën e katërt të vaksinës personave që janë të rrezikuar”, u tha gazetarëve të mërkurën Ministri i Shëndetësisë Magnus Heunicke , duke shtuar se “sa më i përhapur të jetë infeksioni në shoqëri, aq më i madh është rreziku që infeksioni të prekë personat e rrezikuar”.

Lëvizja vjen disa ditë përpara një rihapjeje të planifikuar për kinematë, vendet muzikore, stadiumet sportive dhe vendet e tjera publike – kufizime të vendosura fillimisht muajin e kaluar me shpresën për të frenuar përhapjen e variantit Omicron. Ndërsa vendi vazhdon të shohë një valë infeksionesh të reja të lidhura me mutacionin, vdekjet dhe shtrimet në spital mbeten shumë nën kulmin e parë vitin e kaluar.

Izraeli ishte ndër kombet e para në botë që nisi vaksinimin e qytetarëve me dozën e katërt të vaksinës, ndjekur më pas nga Kili në fillim të kësaj jave. Hungaria po mendon gjithashtu nëse do të bëjë të njëjtën gjë, pavarësisht dyshimeve nga rregullatori i barnave të Bashkimit Evropian, Agjencia Evropiane e Barnave (EMA).

EMA paralajmëroi kohët e fundit se nuk ka të dhëna të mjaftueshme për të ditur nëse një injeksion i katërt do të ishte i dobishëm, me zyrtarin kryesor të vaksinës Marco Cavaleri që pyet nëse “vaksinimet e përsëritura brenda intervaleve të shkurtra” janë një “strategji e qëndrueshme afatgjatë”.