Vuçiç-Rama sot “lajnë” duart me “Mini Shengenin” 

Nga Tritan SHEHU

Sot ne Novi Sadin, vend lindjen para dy vitesh te atij projekti te deshtuar, zhvillohen “funeralet” e tij, pa prezencen e autorit dhe te “tellalleve”.

Thjesht te tre po i fshihen asaj ceremonie funebre te “Ballkanit te Hapur” alias “Jugosllavia e Re”.

Dhe nuk kishte si te perfundonte ndryshe, ai ishte vetem nje projekt:

1-Ne perputhje me idene e Serbise per “Jugosllavine e Re”, me lider Vucic e supremacine serbe ne Rajon.

2-Ai synonte te vendoste Serbine ne pozicione te avantazhuara edhe ekonomike.

3-Ai synonte te zbehte Kosoven e pavaresine e saj.

4-Ai synonte te “shplante” Serbine nga cfare ajo i shkaktoi Ballkanit e popujve te tij ne dhjetra vite, pa asnje kerkese faljeje nga ajo.

5- Ky projek si shtojce e Unionit EuroAzian te Rusise nepermjet Serbise, jashte dhe ne kontrast me projektet rajonale te Brukselit, synote te terhiqte Ballkanin Perendimor drejt Lindjes, duke e larguar nga BE.

Fatmiresisht ky projekt larg interesave jetike te Shqiperise, Kosoves, shqipetareve e te gjithe Rajonit si pjese e BE, nuk pati jete te gjate.

Ai po “varoset” me “dhembet e qumeshtit” akoma ne goje.

Ishin vecanerisht ngjarjet e fundit ne Mal te Zi, tanket e avionet rus ne “prag” te Kosoves, qe i dhane goditjen e fundit.

Por jo vetem, ishte dhe qendrimi i forcave pro perendimore ne Rajon, i partnereve tane Perendimore me kundershtite apo perbuzjen ndaj tij, qe i vuri “pikat mbi i” ketij realiteti.

Dhe ketu dua te falenderoj edhe Zonjen Leyen per ate qe theksoi dje ne Tirane, duke e hedhur ne kosh kete “Ballkan te Hapur”:

–Asnje projekt i dobishem i bashkepunimit Rajonal nuk mund te jete jashte “Procesit te Berlinit”, i pa inkluduar ne ate dhe pa pjesemarjen si te barabarte te te gjitha vendeve, tha ajo.

Projekti i Berlinit eshte nje projekt i BE, i iniciuar nga Merkel.

“Ballkani I hapur” ishte nje projekt jashte Brukselit, me autor, zbatues e garant Vucic te lidhur me ate Union te Rusise si kunderpeshe e BE, tre vendesh e diskriminues ndaj te tjereve.

“Varrosja” reale e tij sot, eshte nje hap pozitiv per Rajonin drejt Europes.

Tashti te gjithe duhet te koncentrohemi vetem te Projektet e Brukselit per Rajonin, te permbushja e standarteve te BE, nga secili vend!