Studimi: Ja pse maksat duhen mbajtur patjetër në shkollë

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) publikuan tri studime të reja në një raport javor mbi sëmundjen dhe vdekshmërinë që nxjerrin në pah rëndësinë e mbajtjes së një mbulesë koke për të parandaluar përhapjen e virusit dhe për të bërë udhëzimet e drejtpërdrejta më të sigurta

Këto studime kanë gjetur se shkollat që nuk kanë rregulla universale për mbajtjen e maskave kanë më shumë gjasa të dalin nga vatrat e nxehta. Në të gjithë vendin, në rrethet ku nuk ka mbajtje të detyrueshme të maskave, numri i rasteve pediatrike të COVID-19 u rrit pothuajse dy herë më shpejt në të njëjtën periudhë.

Një raport nga Arizona zbuloi se shkollat në dy qarqet më të populluara të shtetit kanë 3.5 herë më shumë gjasa të dalin nga vatrat e nxehta nëse nuk duhet të mbajnë maska në krahasim me shkollat që mbajnë maska nga dita e parë.

Maskat mund të parandalojnë shpërthimin e vatrave
Rregullat universale për mbajtjen e maskave janë të rëndësishme për shkollat, dhe ky studim thekson se maskat mund të zvogëlojnë përhapjen e coronavirusit dhe të parandalojnë shpërthimet në shkolla.

Një raport tjetër zbuloi se dy javë pas fillimit të klasave, numri mesatar i rasteve të COVID-it pediatrik ishte më i ulët në rrethet ku mbajtja e maskës ishte e detyrueshme në shkolla (16.32 për 100.000/ditë) në krahasim me rrethet ku bartja e maskës nuk ishte e detyrueshme (34.85 raste) për 100.000/ditë). Këto të dhëna tregojnë se si masa të caktuara mund të zvogëlojnë barrën e sistemit shëndetësor.

Raporti i tretë bëri thirrje për mbylljen e shkollave për shkak të COVID-19, dhe doli që përkundër faktit se rreth 1.800 shkolla u mbyllën këtë vit shkollor, madje 96% e shkollave publike ishin ende të hapura dhe mësimet mbaheshin drejtpërdrejt. CDC thekson se një nga udhëzimet e tyre kryesore është t’u ofrojë studentëve një mjedis të sigurt për mësimin e drejtpërdrejtë, dhe ata besojnë se kjo mund të arrihet duke përdorur mbulesa.

CDC thekson se këto studime tregojnë se cilat udhëzime tregojnë se çfarë mund të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së virusit. Promovimi i vaksinimit për grupe të caktuara, mbajtja e maskave dhe testimi janë metoda të provuara me të cilat ne shkojmë drejt fundit të pandemisë, sipas CDC.