Shqipëria bën hapa prapa në Indeksin e Inovacionit Global për vitin 2021

Nga Xhelal MZIU

Indeksi i Inovacionit Global 2021!

Shqipëria bën hapa prapa në Indeksin e Inovacionit Global (GII) për vitin 2021 në raport me një vit më parë dhe e fundit në rajon!

Shqipëria renditet në vendin e 84, më keq se një vit më parë!

Shqipëria krahasuar me vendet e rajonit, renditet për fat të keq e fundit.

Në edicionin e 14-të të Indeksit, publikuar nga Organizata Botërore për Pronësi Intelektuale (WIPO), në bashkëpunim me INSEAD dhe Universitetin Kornel, i cili rendit 132 vende sipas 81 indikatorëve nga burime publike dhe private ndërkombëtare!

Si vlerësohet Shqipëria!

Shqipëria renditet në vendin e 84, duke u vlerësuar vetëm me 28 pikë.

Krahasuar me një vit më parë bënë hapa mbrapa, qeveria ul shpenzimet në këtë sektor!

Vendet e rajonit!

Mali i Zi renditet në vendin e 50.

Serbia renditet në vendin e 54.

Maqedonia e Veriut në vendin e 59.

Bosnja Hercegovina renditet e 75.

Shqipëria renditet në vendin e 84.

(Shiko tabelën).

1 25

Dhjetë vendet më inovatore!

Zvicra është renditur si vendi më inovator për 11 vite me radhë, pas së cilës renditet Suedia dhe Shtetet e Bashkuara.

(Shiko tabelën).

2 15