OBSH ngre sërish alarmin/ Skenari i gushtit për mutacionin Delta të koronavirusit

Shqetësimi global po rritet nga përhapja e shpejtë e mutacionit “Delta”, për të cilin shkencëtarët thonë se është tetë herë më ngjitës se varianti fillestar dhe tashmë është identifikuar në 85 vende të botës. Mbi të gjitha, frika është se ky lloj mutacioni do të dominojë në Evropë në fund të Gushtit dhe më konkretisht do të përbëjë 90% të të gjitha rasteve në BE.

Ekspertët e kanë bërë të qartë se e vetmja armë që është provuar të jetë efektive në trajtimin e këtij lloji të veçantë, i cili nga njëra anë duket më ngjitës se të tjerët, dhe nga ana tjetër duket më i rrezikshëm, sidomos në spitale, është vaksinimi i plotë.

Qeveritë dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) kanë bërë thirrje për marrjen e masave për të shpejtuar fushatat e vaksinimit dhe vlerësohet se nëse një valë e katërt ndodh në vjeshtë për shkak të mutacionit, ajo do të godasë ata që nuk janë vaksinuar.

Në cilat vende mbizotëron
Shumë vende, të tilla si Indonezia, Rusia dhe Izraeli, tashmë janë duke përjetuar një ringjallje të numrit të infeksioneve të reja, e cila pjesërisht është për shkak të përhapjes së llojit Delta, ndërsa shumë vende janë në panik.

Britania ka raportuar një rritje të infeksioneve me mutacionin Delta, dhe zyrtari më i lartë i shëndetit publik të Gjermanisë ka parashikuar që varianti do të dominojë së shpejti, pavarësisht rritjes së numrave të vaksinimit. Varianti i koronavirusit Delta, i identifikuar për herë të parë në Indi në Prill, tani është përhapur në të paktën 85 vende, sipas OBSH-së.

Përhapja e shpejtë në Portugali
Po përhapet me shpejtësi edhe në Portugali. Më shumë se 70% e infeksioneve COVID-19 në zonën e Lisbonës vijnë nga varianti i llojit Delta, i cili po përhapet me shpejtësi në pjesë të tjera të vendit.

Zyrtari i Institutit të Shëndetit, Ricardo Jorge shpjegoi në raportin e tij se lloji Delta përbënte 51% të infeksioneve në Portugalinë qendrore, me prova që tregojnë se po “përhapet me shpejtësi” siç bëri në Britani.

Rastet e reja të infeksionit u rritën dje duke shkuar në 1604, duke kapur shifrën më të madhe që nga 19 Shkurti, kur në vendin me dhjetë milionë banorë u vendos bllokimi.

Prevalenca
Shkencëtarët po japin alarmin duke theksuar se “mutacioni është tre herë më ngjitës sesa verën e kaluar” duke folur për përhapjen e tij të shpejtë, ndërsa theksojnë se është shumë i rrezikshëm.

“Mund të jetë shumë tragjike sepse përhapet në moshat më të reja. Ka një ngarkesë të madhe virale. Në ditët dhe muajt në vijim do të shihni transmetime të vazhdueshme. Në vend që të shihni një ose dy raste, ju do të shihni të gjithë familjen”, tha ndër të tjera George Pavlakis.

Vaksinimi është një domosdoshmëri absolute

“Është nevojë absolute për t’u vaksinuar. Ne i kemi hequr maskat gabimisht dhe kryesisht sepse kjo jep sinjalin se “ka mbaruar”. Ky është mesazh plotësisht i gabuar. Duhen mbi 80% të vaksinuar dhe përsëri nuk është e sigurt që do të shohim një ndryshim të madh.

Ky virus transmetohet shumë lehtë dhe nuk është e lehtë të kontrollohet. Kemi një situatë të re. Askush nuk dëshiron ta dëgjojë, sepse të gjithë duam të shkojmë me pushime… ” tha George Pavlakis.

Në varësi të vaksinës, mbrojtja nga shtrimi në spital e të infektuarve me llojin Delta varion nga 92% në 96%, ndërsa nga sëmundja simptomatike nga 60% në 88%, bazuar në të dhënat e autoriteteve britanike.

Sipas profesorit të Universitetit të Kretës Nikos Tzanakis hulumtimet tregojnë se vaksinimi i plotë me vaksinat Pfizer dhe AstraZeneca mbron pothuajse 100% nga sëmundjet serioze.

Lidhur me vaksinat Johnson & Johnson dhe Moderna, ai theksoi se hulumtimet përkatëse nuk kanë përfunduar por ka të ngjarë që ato të jenë po aq efektive.

Me llojin Delta, epidemiologët vlerësojnë se më shumë se 80% e popullsisë duhet të vaksinohen, pasi “nuk mund të mbështetemi shumë në imunitetin natyror” të atyre që tashmë janë infektuar me covid-19.