Ankth, harresë e depresion/ Simptomat që tregojnë se keni tiroide joaktive

Ju me siguri tashmë e dini që simptomat e tiroides joaktive mund të shkaktojnë dëm në peshën tuaj.

Por zhytjet në hormonet tiroide mund të shkaktojnë gjithashtu luhatje në metabolizmin e trurit, duke çuar në harresë, ankth etj. “Të paktën gjysma e grave me një tiroide të ngadaltë përjetojnë simptoma psikologjike”, tha Richard Shames.

Lajmi i mirë? Nëse problemet e tiroides kontrollohen mirë, këto simptoma ka të ngjarë të zhduken, thotë Dr. Shames.

Por, ka katër simptoma që duhet t’i merrni parasysh:

Depresioni
Deri në 50 për qind të depresionit shkaktohet nga një problem i padiagnostikuar i tiroides, sipas Shoqatës Amerikane të Tiroides. “Tiroidja juaj ndihmon funksionin e serotoninës, dopaminës dhe epinefrinës”, shpjegon Dr. Shames, “kështu që kur tiroidja juaj ngadalësohet, kështu rritet edhe prodhimi i këtyre kimikateve të trurit të mirë”.

Dëshirat për sheqer
“Një tiroide e ngadaltë dëmton metabolizmin e sheqerit në gjak, duke çuar në lodhje – dhe kjo çon shumë njerëz të kërkojnë energji përmes sheqerit”, shpjegon Dr. Shames.

Ankthi
Kur tiroidja juaj është nën veprim, trupi juaj mund të kompensojë duke lëshuar adrenalinë të tepërt, e cila shkakton ankth, vëren Dr. Shames.

Harresa
Më shumë se 80 përqind e njerëzve me hipotiroidizëm të gradës së ulët kanë funksion të kujtesës të dëmtuar. “Mendoni për trurin tuaj si një kompjuter dhe tiroiden si energji elektrike”, shpjegon Dr. Shames.