Këto janë 4 shtyllat e lumturisë sipas psikologëve

Nëse mendoni se lumturia është rruga drejt suksesit, mendohuni sërish. Të kërkosh për punën ideale, të dashurin perfekt, apartamentin e bukur do t’ju bëjë të ndiheni sërish bosh nëse nuk bazoheni tek shtyllat kryesore të jetës: ndërtimi i marrëdhënieve të shëndetshme.

Sipas psikologëve këto konsiderohen 4 shtyllat e lumturisë:

1. Të ndihesh si në shtëpi
Kjo vjen nga një marrëdhënie ku vlerësohesh për atë që je dhe vlerëson të tjerët po ashtu. Në vend të sakrifikoni marrëdhëniet që krijoni për të fituar para ose një rritje në detyrë, promovoni lidhjet e shëndetshme kur vlerësoni veten dhe të tjerët.

2. Qëllimi
Qëllimi nuk lidhet vetëm me profesionin tuaj. Të gjesh një qëllim nuk është e si të gjesh një punë që të bën të lumtur. Çelësi është tek përdorimi i fuqive tuaja për t’i shërbyer të tjerëve. Mund ta gjeni dhe ushtroni qëllimin tuaj në karrierë, por nuk është rruga e vetme.

Gjetja e qëllimit ju gjen “pse”-në, diçka për të jetuar. Kur humbasim “pse”-në nisim të prioritizojmë gjëra si puna dhe paratë dhe jo “pse po e bëjmë” dhe “çfarë po bëjmë”.

3. Përsosmëria
Eshtë e thjeshtë të shkëputesh nga realiteti me telefonat, kufjet dhe nxitimi nga njëri vend në tjetrin. Ajo çfarë i bën mirë mendjes tuaj është të ndaloni, reflektoni dhe të vlerësoni ato që ju rrethojnë. Janë këto momente që përshkruhen si ngritje mbi sensin e vetes dhe ndihesh e lidhur me një realitet më të lartë.

“Nëse ndalon të shohësh një pemë të vjetër ose hedh sytë tek retë, do të ndiheni më të mirë me të tjerët dhe më pak egoist.”

4. Rrëfimi
Ne vendosim cilën histori do t’i tregojmë vetes dhe të tjerëve. Nuk e kuptojmë që ne jemi autori i historisë tonë dhe e kemi ne në dorë të ndryshojmë mënyrën si e tregojmë. Jeta jote nuk është thjesht një listë ngjarjesh.

Mund ta modifikosh, interpretosh dhe ritregosh historinë tënde, edhe nëse je i detyruar nga faktet. Duke marrë në dorë fuqinë e asaj që po të ndodh, të lejon të ndryshosh botëkuptimin tënd rreth gjithçkaje ndodh rreth teje.