22 vjet më parë, kur NATO bombardonte Serbinë

24 marsi shënon sot 22-vjetorin e fillimit të bombardimeve të NATO-s ndaj bazave serbe në luftën e Kosovës. Bombardimet filluan pas aksioneve të shumta të forcave serbe, djegieve dhe dëbimeve masive në vitin 1998 dhe pas dështimit të Konferencës së Rambujesë për arritjen e një marrëveshje paqësore me Beogradin.

Pasi dështuan edhe përpjekjet e fundit të ndërmjetësuesit e atëhershëm amerikanë, bombardimet filluan më 24 mars 1999 në orën 20:00.

Më tej, sulmet ndaj forcave serbe u ndërprenë më 10 qershor 1999, u nënshkrua Marrëveshja e Kumanovës, me të cilën presidenti i atëhershëm i Republikës Socialiste të Jugosllavisë, Sllobodan Millosheviç, pranoi të tërhiqte trupat nga Kosova.

Serbia ka vlerësuar se dëmet e sulmeve të NATO-s kanë qenë rreth 29,6 miliardë euro. Humbjet nga ana e shqiptarëve të Kosovës kanë qenë shumë të mëdha.

Varësisht prej vlerësimeve thuhet se kanë humbur jetën rreth 15 vetë. Me mijëra persona konsiderohen të zhdukur, ndërsa forcat serbe kishin dëbuar me dhunë nga Kosova më shumë se 860.000 kosovarë. Më poshtë janë disa nga fotot e rralla të 22 viteve më parë, kur avionët e NATO-s bombarduan Serbinë për të çliruar Kosovën.