Ambasadorja e SHBA i përgjigjet Ramës: Pastrimi i listave të kandidatëve detyrim ligjor që pritet nga BE dhe NATO

Ambasadorja e SHBA në Tiranë, Yuri Kim ka reaguar ndaj kryeministrit Edi Rama, i cili dje i dërgoi një mesazh publik, që të mos i kujtonte detyrën e tij për mos kandidimin e kandidatëve me precedentë penalë në zgjedhjet e 25 prillit.

Ambasadorja Kim nëprmjet një reagimi në rrjete sociale thotë se, pastrimi i listave të kandidatëve nuk duhet bërë sepse kështu thonë ambasadorët, por sepse politikanët e kanë detyrë zbatimin e ligjit shqiptar në respekt të votuesve.

Gjithashtu ajo shton se, mos futja e kandidatëve me precedentë penalë është ajo që presin partnerët e Shqipërisë, NATO dhe BE si dhe një shenjë respekti ndaj votuesve dhe qytetarëve shqiptarë.

“Drejtuesit e partive nuk duhet të pastrojnë listat e tyre thjesht sepse disa ambasadorë thonë kështu ose sepse SHBA e kanë bërë të qartë se lufta ndaj korrupsionit është prioritet. Ata duhet ta bëjnë këtë sepse kërkohet nga ligji shqiptar, është ajo që pritet nga një vend aleat i NATO-s dhe aspirant i BE-së, dhe kjo është një shenjë themelore e respektit për votuesit”, shkruan Ambasadorja Yuri Kim në mesazhin e saj.

Kryeministri Edi Rama dje pati një reagim të ashpër dhe distancues ndaj ambasadorëve Kim dhe Norman, të cilët në mënyrë sistematike kanë kërkuar pengim të elementëve të lidhur me krimin dhe korrupsionin për tu infiltruar në parlamentin e ri.

“Unë nuk kam nevojë të ma thotë ambasadorja amerikanë detyrën time. Kam shumë respekt, ajo është në të drejtën e vet. Mos ma nxirrni përpara ambasadoren amerikane. Nuk kam nevojë të ma kujtojnë punë asnjë ambasador. Unë e di shumë mirë detyrën time karshi ligjit dhe popullit shqiptar. Ligji është fare i qartë. Kush ka bërë në të shkuarën vepra penale për të cilat është dënuar duhet të mos kandidojë për një funksion publik. Madje unë e kam nxitur që të shtihet edhe në admimistratë. Ligji bazohet në deklarimin dhe mbi kontrollin”, tha Rama.