Furtunë kritikash nga Merkel e Europa kundër censurës ndaj Trump të Twitter

From L-R, Canadian Prime Minister Justin Trudeau, German Chancellor Angela Merkel, U.S. President Donald Trump and Italian Prime Minister Paolo Gentiloni pose for a family photo during the G7 Summit in Taormina, Sicily, Italy, May 26, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst - RTX37RET

Kritika të forta ndaj nga Europa dhe Merkel ndaj censurës së Twitter ndaj Presidentit Trump. Vendimi i Twitter për të pezulluar llogarinë e Presidentit të SHBA Donald Trump po i shtyn udhëheqësit evropianë, duke përfshirë kancelaren gjermane Angela Merkel, të theksojnë nevojën për të rregulluar kuadrin ligjor të veprimeve, nga kompanitë e mediave sociale.

Të hënën, një zëdhënës i Merkel tha se ndalimi i përdorimit të Twitter nga Trump ishte “problematik”.

“E drejta themelore [e lirisë së shprehjes] mund të preket, por përgjatë linjave të ligjit dhe brenda kornizës së përcaktuar nga ligjvënësit. Jo sipas vendimit të menaxhimit të platformave të mediave sociale, ”tha zëdhënësi i qeverisë Steffen Seibert.

Gjithashtu, “Qeveria gjermane është e bindur që operatorët e rrjeteve sociale mbajnë një nivel shumë të lartë të përgjegjësisë … për të siguruar që komunikimi politik të mos helmohet nga urrejtja, nga gënjeshtrat, nga nxitja e dhunës”, shtoi Seibert.

Ministri francez i Financave Bruno Le Maire, ndërsa dënoi “të pavërtetat” e Trump, gjithashtu shprehu mosmarrëveshjen e tij me aftësinë e Twitter për të vendosur në mënyrë të njëanshme, mbi heqjen e presidentit amerikan nga platforma. “Ajo që më trondit është se Twitter është ai që mbyll llogarinë e tij.

Rregullimi i botës dixhitale nuk mund të bëhet nga oligarkia dixhitale, ”tha Le Maire në France Inter të hënën në mëngjes.

Le Maire mbikëqyr ministrinë për çështjet dixhitale, ministri i të cilit është Cédric O, që ngriti gjithashtu pyetje gjatë fundjavës.

“Rregullimi i diskursit publik nga kompanitë kryesore të mediave sociale në lidhje vetëm me ‘Kushtet e tyre’ … duket, pak më pak nga pikëpamja demokratike,” shkroi O të shtunën.

Lëvizja e Twitter në SHBA, vjen ndërsa BE shtyn vendimin për zgjerimin e rregullimit të platformave dixhitale përmes Aktit të Shërbimeve Dixhitale dhe Aktit të Tregjeve Dixhitale.

Thierry Breton, një nga komisionerët kryesorë të BE-së, prapa këtyre reformave, shkroi në një artikull në POLITICO se “fakti që një CEO mund të tërheqë prizën në altoparlantin e POTUS pa ndonjë kontroll dhe ekuilibër është hutues. Kjo nuk është vetëm konfirmim i fuqisë së këtyre platformave, por gjithashtu tregon dobësi të thella në mënyrën e organizimit të shoqërisë sonë në hapësirën dixhitale. ”

Kreu i diplomacisë së BE, Josep Borrell, shkroi në një postim në blog se Evropa ka nevojë “që të jetë në gjendje të rregullojë më mirë përmbajtjen e rrjeteve sociale, duke respektuar në mënyrë skrupuloze lirinë e shprehjes.

Nuk është e mundur që kjo rregullore të zbatohet kryesisht sipas rregullave dhe procedurave të vendosura nga aktorët privatë. ”

Manfred Weber, kryetari i grupit EPP në Parlamentin Evropian, u pajtua, duke i thënë Brukselit se: “BE nuk duhet të lejojë Facebook dhe Twitter të vendosin se çfarë është brenda kufijve të të pranueshmeve në platformat e tyre.”

“Ne nuk mund t’ia lëmë kompanive të Big Tech Amerikane të vendosin se si të bëjmë dhe të diskutojmë, çfarë mund dhe nuk mund të thuhet në një diskurs demokratik. Ne kemi nevojë për një qasje më të rreptë rregullatore, ”shtoi Weber./ Politico/