Paditë ndaj gazetarëve/ Qendra Evropiane për Lirinë e Medias: Po kërcënohet liria e medias për të gjithë gazetarët në Shqipëri

Fenomeni i padive dhe kërcënimeve ligjore në Shqipëri kundër gazetarëve dhe kompanive mediatike nuk është më një tabu, vitet e fundit pushteti i medias ka qenë i kërcënuar nga ligjet e formuluar nga ekzekutivi për lirinë e fjalës dhe të shtypit në mënyrë që të ketë një raportim të cunguar dhe të censuruar. Kërcënimet ndaj gazetarëve nga ana e sipërmarrjeve që përfitojnë koncesione nga paratë publike vitet e fundit kanë qenë të vazhdueshme, me qëllim që të ndalojnë gazetarinë hulumtuese dhe kritike në Shqipëri dhe të mos trajtohen çështje të cilat përbëjnë interes publik.

Qendra Evropiane për Lirinë e Shtypit dhe Medias (ECPMF), e cila është pjesë e Përgjigjes së Shpejtë të Lirisë së Medias (MFRR), dënon këto përpjekje për të heshtur raportimin kritik përmes abuzimit të sistemit ligjor të Shqipërisë.

Ndër këto kërcënime është veprimi ligjor i sjellë nga pronari me ndikim i biznesit Mirel Mërtit kundër Rrjetit Ballkanik të Gazetarisë Hulumtuese (BIRN), i cili hetoi praktikat e diskutueshme të biznesit të Mërtit dhe publikoi tregime në tre kontrata të Partneritetit Publik-Privat për inceneratorët e mbeturinave. Në përgjigje të punës hetimore të BIRN, Mërtiri ngriti një proces gjyqësor dhe kërkoi dëmshpërblim, ndërsa pretendoi se “gazetarët nuk kanë të drejtë të shkruajnë ose të ngrenë dyshime mbi marrëdhëniet e tij të kaluara sepse ai nuk është dënuar penalisht”.

Procedimi gjyqësor kundër BIRN nuk ishte kërcënimi i vetëm për gazetarët e lidhur me Mërtirin. Artan Rama, një gazetar dhe kineast i pavarur, botoi një histori që përfshin kompaninë Albtek Energy, e cila është e lidhur me Mirel Mërtit. Si rezultat i raportimit të tij, Artan Rama përballet me veprime ligjore të iniciuara nga Albtek Energy për dëmtimin e reputacionit të saj, të cilat rrezikojnë më tej raportimin e Ramës, ndërsa dekurajojnë gjithashtu të tjerët nga hetimi i Mirel Mërtit dhe drejtuesve të tjerë të biznesit me ndikim.

Si pjesë e MFRR, ECPMF dënon këto kërcënime ligjore dhe u bën thirrje të gjithë ndjekësve të heqin dorë nga veprimet e tyre ligjore pasi ato kërcënojnë qartë lirinë e medias për të gjithë gazetarët në Shqipëri. Veprimet ligjore nuk duhet të abuzohen për të mbytur gazetarinë kritike që forcon të drejtën e publikut për të ditur dhe rritur llogaridhënien demokratike.