Unaza inteligjente që zbulon simptomat e COVID-19

Një unazë inteligjente që monitoron luhatjet e temperaturës mund t’ju ndihmojë të paralajmëroheni për COVID-19, edhe nëse simptomat tuaja janë delikate.

Gjetjet e hershme janë rezultat i një studimi të madh shëndetësor të kryer nga studiues në Universitetin e Kalifornisë dhe MIT Lincoln Lab në aplikimet shëndetësore të veshjes së një unaze inteligjente të quajtur unaza Oura.

Studimi përfshin 65,000 njerëz, por studiuesit u përqendruan në 50 njerëz që kishin unaza sensori dhe ishin infektuar me COVID-19 paraprakisht, shkruan Express.co.uk.

Unaza Oura e bërë nga një fillestar finlandez regjistron temperaturën, rrahjet e zemrës, shkallën e frymëmarrjes dhe nivelet e aktivitetit. Studiuesit zbuluan se të dhënat e temperaturës nga unaza mund të zbulonin me saktësi fillimin e hershëm të etheve. NHS thekson një temperaturë të lartë si një nga simptomat kryesore të COVID-19.

Gjetja është premtuese, por larg përfundimit – studimi është një provë e konceptit me vetëm 50 pjesëmarrës. Studiuesit më tej kualifikuan se nevojiten më shumë të dhëna për të thënë nëse është një mjet i besueshëm për zbulimin e virusit.

Për më tepër, autori i studimit, Benjamin Smarr dhe kolegët e tij, zbuluan fillimin e etheve para se një subjekt të raportonte ndonjë simptomë dhe tek ata që nuk raportuan asnjëherë simptoma.

Qëllimi përfundimtar i studimit TeamPredict të 65,000 njerëzve që mbajnë një unazë Oura është të zhvillojë një algoritëm që mund të parashikojë fillimin e simptomave të COVID-19. Studiuesit thonë se ata shpresojnë të arrijnë atë qëllim deri në fund të vitit dhe se risia do të lejojë zyrtarët e shëndetit publik të veprojnë më shpejt për të përmbajtur përhapjen e virusit.

“Ky nuk është vetëm një problem shkencor, është një problem social, me pajisje që vishen që mund të matin temperaturën, ne mund të fillojmë të parashikojmë një sistem publik të paralajmërimit të hershëm COVID”, tha Smarr.

Për të zhvilluar një algoritëm të sofistikuar, studiuesit duhet të mbledhin të dhëna nga një gamë e larmishme e prejardhjeve të përdoruesve.