Ballina Shëndetesi Neurologët: COVID-19 mund të hyjë në tru përmes hundës

Neurologët: COVID-19 mund të hyjë në tru përmes hundës

Koronavirusi i ri SARS-CoV-2 mund të hyjë në trurin e njeriut përmes hundës, sugjeron hulumtimi nga autopsitë e botuar në Nature Neuroscience.

Ky zbulim mund të ndihmojë në shpjegimin e disa simptomave neurologjike që shihen tek pacientët me COVID-19 dhe të shërbejë si diagnozë dhe masë për të parandaluar infeksionin, shkruan Panacea.mk.

SARS-CoV-2 prek jo vetëm traktin respirator por edhe sistemin nervor qendror, duke rezultuar në simptoma neurologjike si humbja e ndjenjës së nuhatjes, humbja e shijes, dhimbjet e kokës, lodhja dhe të përzierat.
Megjithëse kërkimet e fundit kanë përshkruar praninë e ARN virale në lëngun cerebrospinal, mbetet e paqartë se ku hyn virusi dhe si shpërndahet brenda trurit.

Frank Hepner dhe kolegët e tij ekzaminuan nazofaringin – pjesën e sipërme të fytit që lidhet me zgavrën e hundës, ndoshta vendi i parë i infeksionit dhe replikimit viral, si dhe trurin e 33 pacientëve që vdiqën nga COVID-19. U ekzaminuan dy herë më shumë burra sesa gra, ndërsa mosha mesatare aktualisht ishte 71.6 vjeç, ndërsa koha mesatare nga fillimi i simptomave deri në vdekje ishte 31 ditë.

Autorët zbuluan praninë e ARN dhe proteinave të koronavirusit në tru dhe nazofaringë. Grimcat e paprekura të virusit u gjetën gjithashtu në nazofaringë. Nivelet më të larta të ARN virale gjenden në mukozën e nuhatjes.

Ata zbuluan se kohëzgjatja e sëmundjes kishte lidhje të kundërt me sasinë e virusit që mund të zbulohej, duke treguar se nivele më të larta të ARN-së së virusit u gjetën në rastet e kohëzgjatjes më të shkurtër të sëmundjes.

Studiuesit gjithashtu gjetën proteinën “e mprehtë” të SARS-CoV-2 në disa lloje të qelizave brenda mukozës së nuhatjes, ku ajo mund të përdorë afërsinë e indeve endoteliale dhe nervore për të hyrë në tru.
Në disa pacientë, proteina “e mprehtë” e virusit gjendet në qelizat që shprehin shënues neuronesh, duke sugjeruar që neuronet shqisore të nuhatjes mund të infektohen, si dhe në zonat e trurit që marrin sinjale të aromës dhe shijes.

Exit mobile version