Dy vaksina kundër virusit, gati që në dhjetor

Dy vaksina kundër covid-19, mbase të gatshme dhe të autorizuara mund të jenë prezente që në dhjetor në SHBA. Deklaratën e bën Cristina Cassetti, një virologe italiane që është nëndrejtore e sektorit të Mikrobiologjisë dhe Sëmundjeve Infektive të Institutit me në krye Anthony Fauci me të cilin ka qenë bashkëpunëtore e ngushtë prej vitesh.

“Të dhënat e siguruara nga kompania Pfizer për 90% të efikasitetit të përgjithshëm të vaksinës së tyre janë të shkëlqyera, por ne duhet të rishikojmë detajet. Ne gjithashtu jemi duke pritur të dhënat nga gjykimi i vaksinës së Moderna në ditët e ardhshme “dhe shpresojmë në rezultate ekuivalente” – tha ajo për ANSA.

Ndikimi i vaksinës së kovidit do të jetë i rëndësishëm në verën e ardhshme në mënyrë që dimri i ardhshëm në na kthejë në jetën normale. Një nga krijuesit e vaksinës, profesori Ugur Sahin, bashkëthemelues i BioNTech i cili është duke zhvilluar vaksinës me Pfizer, është i bindur për këtë.

Sipas Sahin ky dimër do të jetë ende i vështirë pasi vaksina nuk do të ketë ende një ndikim të madh në numrat pandemikë. Javën e kaluar BioNTech dhe Pfizer njoftuan se vaksina e tyre mund të jetë 90% efektive sipas analizave paraprake.