Kryeministri lajthit përsëri: “Spitalet tona si Gjermania e Franca”! Mjeku ballafaqon Ramën me statistikat

Nga Ilir ALLKJA

Shqipëria vendi “fanar ndriçues për Europën” vazhdon të sfidojë mbarë botën, por edhe shqiptarët e rraskapitur, ata që ende janë me këmbë në tokë njësoj si në kohën e Enver Hoxhës me liderët e saj të leçitur!

Sipas kryeministrit të “gjithëditur” spitalet në Shqipëri qenkan njësoj si në Gjermani, Francë e gjetkë, madje edhe më mirë.

Këtë së pari e kanë provuar mbarë shqiptarët që kanë patur të afërm apo familjarë nëpër spitale, dhe së dyti braktisja që i kanë bërë çeta e pasunarëve të Shqipërisë që nuk denjojnë parajsën spitalore evropiane, por fluturojnë drejt spitaleve “të rrënuara” Turqisë.

Por ç’thonë statistikat?

Sipas eurostat në një analizë të numrit të shtretërve spitalorë në lidhje me popullsinë zbulon mesatarisht, 538 për 100 000 në të gjithë BE.

Midis Shteteve Anëtare të BE, Gjermania regjistroi jo vetëm numrin më të lartë të shtretërve spitalorë (661 000 ), por edhe numrin më të lartë në raport me madhësinë e popullsisë, me 800 shtretër spitalorë për 100 000 banorë (shih Tabelën 1);

Bullgaria, Austria dhe Hungaria regjistruan gjithashtu më shumë se 700 shtretër spitalorë për 100 000 banorë, Rumania pak më poshtë këtij niveli.

Spanja, Danimarka dhe Suedia regjistruan numrin më të ulët të shtretërve spitalorë në krahasim me madhësinë e tyre të popullsisë, të gjitha rreth 400 shtretër për 100 000 banorë.

Raporti i shfrytëzimit të shtretërve të kujdesit kurativ mes gjithë shtretërve spitalorë ishte më i lartë në Qipro (100%), ndërsa shtretërit e kujdesit kurativ përbënin më shumë se 90% të të gjitha shtretërve spitalorë në Danimarkë, Portugali, Irlandë (duke përjashtuar shtretërit në sektorin shëndetësor privat; kujdesi kurativ shtretërit përjashtojnë shtretërit e kujdesit psikiatrik).

Sllovenia dhe Suedia; vini re se në Slloveni dhe Suedi numri i shtretërve të kujdesit kurativ përfshin të gjitha shtretërit spitalor (qofshin kurues ose jo). Në të kundërt, më pak se dy të tretat e të gjithë shtretërve spitalorë ishin për kujdesin kurativ në Kroaci, Çeki, Hungari, Letoni dhe Francë (ku ishte regjistruar pjesa më e ulët, me 51.5% te raportit).

Në shumicën e Shteteve Anëtare të BE (pa të dhëna për Portugalinë ose Suedinë), shtretërit e kujdesit afatgjatë përbënin më pak se 15% të numrit të përgjithshëm të shtretërve spitalorë , me vetëm Hungarinë (17.4%), Kroacinë (17.4%), Finlandën (19.0%), Estonia (19.5%) dhe Çekia (29.6%) që raportojnë aksione më të larta.

Por si eshte Shqipëria jonë?

Një ndër gjetjet kryesore është fakti se Shqipëria ka në gatishmëri nën 300 shtretër spitalorë për 100 000 banorë, normë kjo shumë më e ulët se mesatarja e vendeve të Ballkanit Perëndimor.