Ja pse qytetarët do fitojnë në mënyrë graduale imunitetin ndaj Covid-19

Ermand MERTENIKA – Bioinxhinier

Megjithëse në Covid-19 Corona është një virus i cili po bashkëjeton me ne dhe fatmirësisht mendoj që qytetarët do e fitojnë gradualisht imunitetin ndaj ketij virusi tashmë i kthyer në pandemi globale.

Sigurisht ndërgjegjësimi social duket se po i jep frytet e veta duke ruajtur distancën fiziko-sociale dhe njëkohësisht vendosjen e maskës në ambiente të mbyllura dhe të hapura.
Megjithëse violenca e covid-19 deri diku është dekrementuar, normalisht kjo nuk është e prerë me thikë pasi qytetarët vazhdojnë të infektohen nga ky virus.

Suedia një nga vendet më të zhvilluara të Europës arriti të bëjë “over-pass” (ta kapërcejë) pikun e valës së parë, duke mos pritur fronte të tjera valësh Covid-19.

Në rastin e shtetin me standartin më të lartë në Europë “Suedia”

Evitimi i karantinës dhe infektimi në masë i popullsisë, pavarësisht kostove biologjike (humbje në jetë) u arrit që tashmë popullsia suedeze të fitojë imunietin pothuajse të plotë të këtij virusi.

Sigurisht Infektimet vazhdojnë dhe kemi humbje jete të pakta, pikërisht persona të cilët vuajnë nga sëmundje adicionale të rënda si sëmundje e Leucemisë, Kolesteroli i lartë në gjak, sëmundje pulmonare si bronko-pneumoni të avancuar, sëmundje kardio-vaskulare të shkallës së rëndë apo sëmundje tumorale ose metastazike, hypertension shumë të lartë etj.

Tashmë po shikojmë një aplikim të pajisjeve më të lehta mjekësore si Aspiratorët dhe Oksigjenatorët duke evituar përdorimin e Respiratorëve me modën me emergjente siç eshte faza e fundit që mban në jetë në mënyrë artificiale pacientin e emërtuar “Intubimi Endotrakeal”.

Sigurisht do desha t’i jepja një mesazh të gjithë qytetarëve që të vazhdojnë të zbatojnë masat në ambiente të ngarkuara me qytetarë dhe sidomos në ambient të mbyllura dhe gjithashtu distancimi social 1.5 -2 m dhe gjithashtu perdorimin e maskave në vende të mbyllura kryesisht.

Gjithashtu një ushtrim fizik në mëngjes apo në darkë në parqe dhe një ushqim i shëndetshëm dhe jo i tepruar është një mënyrë dietike e shëndetshme që të mbrojnë organizmin e tyre.

-Evitimi i pijeve alkolike dhe i pijeve të tjera me esenca të ndryshme apo eleminimi i ushqimeve të cilët përmbajnë përqindje të lartë sheqeri, kripë apo yndyrë duhen evituar.
Gjithashtu, teknikat e frymë-shkëmbimit sportiv duhen zbatuar hera herës siç është frymë-shkëmbim i thellë, pra inspirim maksimal – mbajtje e oksigjenit ne pulmone 10 sekonda dhe më pas ekspirim maksimal do ishte ideale të zbatohej nga çdo qytetar në mëngjes dhe në darkë me një cike prej 5 herësh.

Ushtrimi Sportiv i pulmoneve (Mushkerive)
• Inspirim maksimal ( Fryme-marrje e thelle)
• Mbajtje e frymes 10 sekonda
• Eksperim Maksimal (Fryme-nxjerrje e thelle)
(Perseritshmeri e ketij cikli 5 here ne mengjes dhe 5 here ne darje)

Covid-19 eshte nje Virus qe gradualisht ne do e fitojme imunitetin ndaj tij.
Respektoni masat, zbatoni dieten e shendetshme per nje menyre jetese me te mire dhe gjithashtu per forcimin e Leukocideve (Antitrupat dhe sistemi yne imunitar) dhe gjithashtu ingranohuni pak aktivitet sportive apo dhe kros (Vrapim) pasi vrapimi eshte aktiviteti me I mire sportive per biogjenezen dhe organizmin tone.

Mendoni Pozitivisht (sepse inkrementon energjine e brendeshme positive)

Energjia positive ndikon gjithashtu dhe ne forcimin gjithnje e me teper te sistemit tone imunitar.

Evitoni Stresin (Stresi shkakton gjenerimin e hormonit te kortizolit ) e cila eshte me e demshmja per organizmin tone.

Faktori Stres Dobeson organizmin dhe aq me teper sistemin tone imunitar (Qelizat Limfatike dhe eritrocidet)

Mendoni Pozitivisht dhe inkrementoni energjine positive.

Energjia Pozitive ndikon ne prodhimin e Hormonit SEROTONIN e cila ndikon ne forcimin e sistemit imunitar, Qelizave Limfatike dhe Leukozideve.

– Aplikoni ushtrimet sportive te Pulmoneve (Mushkerive) frymemarrje e thelle – 10 sekonda (Mbajtje te frymes) – Frymenxjerrje e thelle.
– Hani Shendetshem
– (Kros vrap) ne mengjes ose ne darke,
– Kufjet ne Vesh ne ritmin Heavy-Metal or Rock Music.
– Evitoni ushqimet me kolesterol te larte , sheqernat dhe kriperat.

Ushtrimi Sportiv i pulmoneve (Mushkerive)
• Inspirim maksimal ( Fryme-marrje e thelle)
• Mbajtje e frymes 10 sekonda
• Eksperim Maksimal (Fryme-nxjerrje e thelle)
(Perseritshmeri e ketij cikli 5 here ne mengjes dhe 5 here ne darje)

/ Ermand Mertenika, Inxhinieri Bio-mjekesor

BLOGLINK ME MEDIAT – http://mertenikaermand.blogspot.com/

3 14

1 20

4 7