Dhimbje koke, ethe, dhimbje trupi/ Efektet anësore të vaksinës së Pfizer

Pandemia e coronavirusit mund të jetë në përfundim falë një vaksine të zhvilluar nga kompanitë farmaceutike, Pfizer dhe BioNTech.

Vaksina ‘historike’ u tregua e efektshme 90 për qind në parandalimin e njerëzve nga marrja e virusit. Nëse vaksina kalon të gjitha kontrollet e sigurisë, do të ketë implikime të thella për menaxhimin e virusit.

Pyetjet kritike mbeten ende, jo më pak rreth efikasitetit afatgjatë të vaksinës, por informacione të reja në lidhje me vaksinën kanë dalë në dritë. Vullnetarët e parë që marrin vaksinën e re premtuese kanë përshkruar një sërë efektesh anësore. Ata treguan se vaksina e Pfizer ka ngjashmëri me vaksinën e gripit, me efekte anësore që përfshijnë kokëdhimbje dhe dhimbje në muskuj.

Vullnetari Glenn Deshields, 44 vjeç, nga Austin, Texas, e përshkroi atë si “një dhimbje koke e rëndë nga pirja”, por tha që simptomat u larguan shpejt. Një tjetër vullnetare, 45-vjeçarja Carrie nga Missouri, tha se ajo kishte një dhimbje koke, ethe dhe dhimbje trupi, pas vaksinimit të parë në shtator. Efektet anësore duket se u intensifikuan pas dozës së saj të dytë muajin e kaluar, tha ajo, shkruan Express.co.uk.

Është e rëndësishme të theksohet se prova është dyfish e verbër, që do të thotë se pjesëmarrësit nuk e dinë nëse po marrin vaksinën ose një placebo. Një placebo është një substancë ose trajtim i cili është krijuar që të mos ketë vlerë terapeutike. Placebo-të e zakonshme përfshijnë tableta inerte (si pilulat e sheqerit), injeksione inerte (si kripërat), operacione të rreme dhe procedura të tjera.

Por Carrie, e cila punon në botim, beson se ajo ishte subjekt i marrëveshjes së vërtetë për shkak të efekteve anësore që përjetoi.

Po kështu, simptomat e zvarritura të Deshields e kanë informuar atë. Tronditja ndaj sistemit të tij imunitar e bëri atë të sigurt për vaksinën, por ai megjithatë ishte “shumë i emocionuar” nga lajmet e së hënës.