Sa herë mund të infektohemi nga Covid-19?

Disa studiues në Hong Kong kanë bërë një studim se a mund të infektohemi për herë të dytë nga koronavirusi, dhe kanë dalë në përfundim se është e mundur megjithëse nuk dihet sa shpesh ndodh.

Gjetja nuk është botuar ende në një ditar. Por shkencëtarët thanë se një burrë 33-vjeçar kishte simptoma të lehta herën e parë dhe asnjë herën e dytë, duke sugjeruar që sistemi i tij imunitar mund të ketë siguruar një mbrojtje kundër sëmundjes serioze edhe nëse nuk mund të parandalonte një ri-infektim. Infeksioni i tij më i fundit u zbulua përmes depistimit dhe testimit në aeroportin e Hong Kongut dhe studiuesit thanë se testet gjenetike zbuluan simptoma të ndryshme të virusit.

Disa raste të tjera të mundshme janë raportuar, duke përfshirë një burrë amerikan i cili ishte më i sëmurë herën e dytë se sa herën e parë.

Edhe nëse njerëzit mund të infektohen përsëri, Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se ka të ngjarë të mos ndodhë rregullisht.

Ekspertët e shëndetit në përgjithësi besojnë se njerëzit që kishin COVID-19 do të kishin një imunitet kundër një infeksioni të përsëritur. Por ata nuk e dinë se sa mbrojtje, ose sa do të zgjaste.

Kjo është e rëndësishme sepse nëse imuniteti prishet, mund të përbëjë një sfidë për vaksinat. Disa ekspertë thonë se mund të jenë të nevojshme shkrepje përforcuese.