Trump-Ramës: Firmos Memorandumin kundër 5G dhe zhvendos ambasadën në Jeruzalem

Kryeministri Edi Rama ka publikuar mëngjesin e sotëm në Facebook, një letër që i është dërguar nga Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Donald Tramp.

Në letër shprehet falenderimi i Tramp për ekspozimin e ndikimit malinj të Kinës si dhe për mbështetjen e rrjeteve të sigurta të telekomunikacionit.

Kreu i Shtëpisë së Bardhë paralajmëron nënshkrimin e një memorandumi mirëkuptimi mbi sigurinë 5G me Shqipërinë dhe shprehet i kënaqur nga roli i Shqipërisë në Nismën e Tre Deteve.

Por, presidenti Tramp thekson në letrën e tij dy kërkesa për kreun e qeverisë shqiptare. Së pari ai e nxit atë të nxjerrë vendin nga formati Kina 17 + 1 si dhe të zhvendosë ambasadën shqiptare në Jeruzalem.

Letra e plotë:

I dashur Z. Kryeministër:
Në emër të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, unë dua t’ju falënderoj juve për lidershipin e Shqipërisë në rajonin e Ballkanit dhe nëpër Europë, për ekspozimin e ndikimit malinj të Kinës, abuzimet me të drejtat e njeriut dhe praktikat grabitqare të huazimit. Mbështetja juaj e hapur për rrjetet e sigurta të telekomunikacionit po jep një shembull të fortë dhe shpresoj që Shtetet e Bashkuara dhe Shqipëria të mund të nënshkruajnë së shpejti një Memorandum Mirëkuptimi mbi sigurinë 5G, i cili hap rrugën që edhe vendet e tjera në Ballkan të bëjnë të njëjtën gjë. Jam gjithashtu i kënaqur nga roli i fortë i Shqipërisë në Nismën e Tre Deteve – një alternativë transparente, e bazuar në treg dhe e drejtë, e formatit Kina 17 + 1 prej të cilit unë ju nxis të dilni.

Unë dua t’ju falënderoj që e keni mbështetur normalizimin ekonomik midis Serbisë dhe Kosovës dhe për mbështetjen tuaj të fuqishme të Marrëveshjeve të Abrahamit, hapi më domethënës drejt paqes në Lindjen e Mesme për këtë gjeneratë. Ju inkurajoj që t’u bashkoheni Shteteve të Bashkuara dhe të tjera kombeve evropiane në zhvendosjen e ambasadës suaj në Jeruzalem.