Basha prezanton Planin e Rimëkëmbjes: 5 hapa kundër krizës!

Kryetari i Partisë Demokratike, Lulzim Basha doli në një konferencë për shtyp për të prezantuar planin e masave për daljen nga kriza e pandemisë. I quajtur Plani i Rimëkëmbjes, Basha përfshin pesë hapa.

“Për më shumë se 6 muaj Shqipëria po lëngon nga pandemia COVID. Këto 6 muaj kanë qenë muaj të vështirë për gjithë qytetarët, sipërmarrjen, çdokush ka ndjere pasojat e drejtpërdrejta shëndetësore, ekonomike, sociale të pandemisë. Këto 6 muaj nuk kane shërbyer për të vënë në jetë një plan masash për Covid-in dhe efektet që ka pasur.

Të gabosh është njerëzore, por këto nuk janë gabime, por faje, ato që nuk janë bërë këto 6 muaj. Paketa totale e ndihmës nuk kalon 101 milionë euro, është qesharake me atë që ka disbursuar Kosova.

 

Nuk jam këtu për të drejtuar gishtin, por të njëjtë shkaktarë të kësaj gjendje vazhdojnë lojërat, ndërsa vendi po përballet me një katastrofë. Takimi i sotëm ka vetëm një temë, planin e rimëkëmbjen dhe 5 hapat për t’u përballur me krizën”, tha Basha.

“Është përkeqësuar gjendja e vijës mbrojtëse, mjekëve, infermierëve, që sot është më i ekspozuar. Nuk kanë marrë shpërblimin e premtuar nga qeveria. Kjo armatë nuk ka kapacitete për të përballuar valën e dytë të pandemisë”, u shpreh Basha.

Pika e parë e planit
1. Mbështetje dhe përgatitje e sistemit shëndetësor: Përgatitja për një shpërthim tjetër të infeksionit të COVID-19, duke: a)Rritur numrin e testimeve për COVID në 2500 testime në ditë. b)Reimbursim i plotë për marrjen e mjekimit ambulator kundër COVID. c)Sigurimin e paisjeve mbrojtëse për të gjithë personelin shëndetësor dhe rritjen e kapaciteteve spitalore. d) Bonus 1000 Euro për çdo mjek dhe 500 euro për çdo infermier për 6 muajt e ardhshëm.

Pika e dytë e planit
2. Fëmijët tanë të arsimohen të sigurtë: Të garantojmë që fëmijët dhe mësuesit në shkollë të jenë të sigurtë, duke: a)Përmirësuar kushtet sanitare në shkolla duke përfshirë furnizimin me ujë, paisjen me maska mbrojtëse dhe dezinfektimin e rregullt të ambienteve mësimore. b)Kryer testimin periodik për mësuesit dhe stafin ndihmës. c)Investuar në teknologji për rastet kur mund të aplikohet mësimi në distancë, përfshirë ndihmën për familjet me të ardhura të ulta për të blerë tableta për fëmijët e tyre, në mënyrë që edhe ata të përfitojnë nga mësimi në distancë.

Pika e tretë e planit
3. Asnjë shqiptar të mos lihet pas dore: a)Të mbështesim ata që kanë humbur vendin e punës. Çdo individ që ka humbur vendin e punës nga pandemia gjatë këtij viti, të përfitojë një çek mujor prej 16 mijë lekë të reja në muaj, përvec pagesës ligjore për papunësinë, për një periudhë prej 6 muajsh. b)Krijimi i një Fondi të Punësimit për të mbështetur bizneset për të rimarrë në punë të larguarit gjatë pandemisë, duke i alokuar cdo punëdhënësi që rimerr në punë një individ që ka humbur vendin e punës prej pandemisë, një shumë mujore prej 20 mijë lekë të reja në muaj për një periudhe prej 6 muaj. c)Dyfishimi i ndihmës ekonomike për çdo familje që trajtohet me ndihmë ekonomike. d)Çdo pensionist të përfitojë një çek mujor prej 2 mijë lekë të reja në muaj për përballimin e kostove shtesë të pandemisë, për 6 muaj. 4. Ndihmë për biznesin e vogël: Mbështetje e drejtpërdrejtë për të gjitha bizneset e vogla të prekura nga pandemia. Çek prej 1000 euro për çdo biznes të vogël aktiv.

5. Mbështetje për biznesin prodhues dhe punëdhënësit e mëdhenj: a)Për 6 muajt e ardhshëm, subvencionim i 50% të qirasë për ambjentet e punës ose heqje e taksës së pronës për bizneset pronare të ambjenteve të punës. b)Shtrirja në kohë dhe rikonceptimi i kritereve të përfitimit nga të dy skemat e garancisë sovrane, për ta bërë më të aksesueshme dhe të përballueshme kredimarrjen nga biznesi. Përcaktimi i një tavani prej 2% të normës së interesit për biznesin, duke subvencionuar çdo përqindje mbi këtë vlerë në kredimarrjen për investime dhe shpenzime operative.

1 57

2 45

3 31

4 19

5 10