Covid-19 gjunjëzon Europën

Pjesë të kryeqytetit spanjoll Madrid do t’i nënshtrohen kufizimeve të bllokimit për të frenuar një rritje në Covid-19, ndërsa rastet në të gjithë Evropën vazhdojnë të rriten me shpejtësi.

Nga e hëna, më shumë se 850,000 njerëz në rajonin e Madridit do të përballen me kufizime në udhëtimin dhe madhësinë e grupeve.

Spanja ka numrin më të lartë të rasteve të koronavirusit në Evropë dhe Madridi është edhe një herë rajoni më i goditur.

Shumë vende të hemisferës veriore tani po përgatiten për një valë të dytë të pandemisë ndërsa dimri po afrohet.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka paralajmëruar rreziqet ndërsa njerëzit lëvizin brenda.

“Ka shumë punë për të bërë në mënyrë që të shmangen ngjarjet e amplifikimit, të shtyjnë transmetimin e kësaj epidemie, të mbrojnë hapjen e shkollave dhe të mbrojnë më të prekshmit në shoqërinë tonë,” tha Dr Mike Ryan, shefi i programit të urgjencave shëndetësore të OBSH-së.

Franca regjistroi numrin e saj më të lartë të rasteve të reja të konfirmuara ditore që nga fillimi i pandemisë, në 13,215 – një kërcim prej gati 3,000 rastesh të tjera në 24 orë.

Mbretëria e Bashkuar regjistroi 4,322 raste të reja dhe 27 vdekje të premten – numri i saj më i lartë i rasteve që nga 8 maj, dhe Kryeministri Boris Johnson paralajmëroi që një valë e dytë ishte tani “e pashmangshme”. Pjesë të mëdha të veriut të Anglisë tani u nënshtrohen masave të gjera të bllokimit.

Evropa

Darka në restorante do të ndalohen në kryeqytetin irlandez Dublin, dhe të gjitha udhëtimet jo-thelbësore dekurajohen, pas një rritje në rastet e fundit.

Danimarka po ul numrat e mbledhjeve publike nga 100 në 50 dhe po urdhëron bare dhe restorante të mbyllen herët.

Vendet e argëtimit dhe pubet në kryeqytetin Islandez Reykjavik janë urdhëruar të mbyllen gjatë fundjavës.

Kufizimet do të shtrëngohen në gjashtë rajone dhe qytete në Hollandë, përfshirë Amsterdamin dhe Roterdamin.

Kufizime më të forta po hyjnë në fuqi në rajonin e Athinës në Greqi.