Ballina Shëndetesi Çfarë i ndodh trupit kur ju pickon mushkonja

Çfarë i ndodh trupit kur ju pickon mushkonja

Fjala “mushkonjë” para së gjithash na kujton kruajtjen dhe ënjtjen që ndodh pas pickimit të saj.

Rrallë mendojmë se çfarë po ndodh ndërsa ky insekt po ushqehet me ne dhe çfarë në të vërtetë na bën të gërvishtemi.

Sipas hulumtimit arsyeja është në pështymën e mushkonjës.
Mushkonjat pështyjnë në lëkurën tuaj për të lehtësuar dhimbjen. Siç tregon një studim, një mushkonjë i duhen rreth 4 minuta për të mbushur stomakun me gjak.

Pështyma e një mushkonje ka një agjent që mpinë lëkurën. Pra, pasi një insekt na pështyn, ne nuk e ndiejmë kafshimin. Pas kësaj fillojnë të kërkojnë enët e gjakut nën lëkurë. Ata hetojnë disa herë derisa të gjejnë diçka për t’u ushqyer.

Pështyma i ndihmon ata të thithin gjak më lehtë
Sapo vena të gjendet, mushkonja lëshon edhe një herë pështymën. Ai përmban më shumë se 100 proteina që shërbejnë për qëllime të ndryshme, njëra prej të cilave e bën atë në mënyrë që gjaku të mos mpikset.

Pasi dëmtohet vena, trupi ynë fillon ta shërojë atë. Kjo mund të parandalojë që një insekt të ushqehet me të. Por këto krijesa dinake gjetën një mënyrë për ta anashkaluar këtë. Siç thotë studimi, pështyma e mushkonjave ka një agjent që ndalon këtë proces dhe zgjeron enët e gjakut.

Kafshimet kruhen sepse ne jemi alergjik ndaj tyre.
Fajësojeni përsëri pështymën. Një pickim përmban proteina jo toksike të cilat mund të rezultojnë në kruajtje, skuqje dhe ënjtje, në nivele të ndryshme të ashpërsisë. Dhe ka njerëz që nuk kanë fare alergji.

Reagimet tuaja ndaj kafshimeve të para të mushkonjave janë më të ashprat, madje edhe më shumë sesa nëse kafshoheni vazhdimisht gjatë 2-20 viteve me radhë.

Mushkonjat hedhin vezë në ujë të qetë, kështu që nuk mund të shumohen në vendet ku është e mbuluar me akull për pjesën më të madhe të vitit.

Exit mobile version