Shtatë ushqime të shëndetshme që përmbajnë vitaminë D

Vitamina D është e vetmja lëndë ushqyese që trupi juaj prodhon kur ekspozohet ndaj rrezeve të dielit. Ajo është gjithashtu shumë e rëndësishme për absorbimin më të mirë të kalciumit, i cili luan një rol kryesor në forcimin e kockave të trupit të njeriut

Sidoqoftë, deri në 50% e popullsisë së botës mund të mos ketë mjaftueshëm ekspozim ndaj tij, duke çuar në mungesë të vitaminës D.

Njerëzit përdorin pilula që përmbajnë vitaminë D, por një mënyrë tjetër e shëndetshme e marrjes së saj, është konsumi i ushqimeve që e përmbajnë vitaminën.

1. Ushqime “të fortifikuara”
Burimet natyrore të vitaminës D janë të kufizuara, veçanërisht nëse jeni vegjetarian ose nuk ju pëlqen peshku.

Qumështi i lopës
Qumështi i lopës, lloji më i konsumuar i qumështit, është natyrshëm një burim i mirë i shumë lëndëve ushqyese, duke përfshirë kalciumin dhe fosforin. Në disa vende, qumështi i lopës është i pasuruar me vitaminë D.

Qumësht soje
Për shkak se vitamina D gjendet pothuajse ekskluzivisht në produktet shtazore, vegjetarianët dhe veganët janë në një rrezik veçanërisht të lartë për të mos marrë mjaftueshëm.

Për këtë arsye, në zëvendësuesit e qumështit me bazë bimore si qumështi i sojës vendosen sasi vitamine D.

Lëng portokalli
Rreth 75% e njerëzve në mbarë botën janë intolerantë ndaj laktozës, dhe 2-3% të tjerë kanë alergji nga qumështi. Për këtë arsye, disa vende e pasurojnë lëngun e portokallit me vitaminë D dhe lëndë të tjera ushqyese, të tilla si kalciumi.

Drithëra, tërshërë
Drithëra të caktuara dhe tërshëra janë gjithashtu të pasuruara me vitaminë D. Megjithëse drithërat dhe tërshëra sigurojnë më pak vitaminë D sesa shumë burime natyrore, ato prapë mund të jenë një mënyrë e mirë për të rritur sasinë e marrjes ditore.

2. Salmoni
Salmoni është një peshk me yndyrë dhe burim i madh i vitaminës D.

3. Sardele dhe Herring
Herring është një peshk që hahet në të gjithë botën. Ai mund të shërbehet i papërpunuar, i konservuar, i tymosur ose turshi. Ky peshk i vogël është gjithashtu një nga burimet më të mira të vitaminës D.

Edhe sardelet e konservuara, janë gjithashtu një burim i mirë i vitaminës.

Sikurse dihet, konsumi i peshkut në përgjithësi është i mirë për shëndetin tuaj!

4. Ton i konservuar
Shumë njerëz e shijojnë tonin e konservuar për shkak të aromës dhe faktit që nuk mer shumë kohë për t’u gatuar. Për më tepër, është edhe më i lirë se sa blerja e peshkut të freskët. Edhe ky ushqim përmban vitaminë D, por sigurohuni të blini firma të besuara, në vende të besuara.

5. Të verdhat e vezëve
Njerëzit që nuk hanë peshk duhet ta dinë se prodhimet e detit nuk janë burimi i vetëm i vitaminës D. Vezët e plota janë një tjetër burim i mirë, si dhe një ushqim i mrekullueshëm ushqyes.

Ndërsa shumica e proteinave në një vezë gjendet në të bardhën, yndyra, vitaminat dhe mineralet gjenden kryesisht në të verdhën e vezës.

6. Kërpudha
Kërpudhat janë një burim bimor i vitaminës D. Edhe ato, si njerëzit, mund ta sintetizojnë këtë vitaminë, kur janë të ekspozuara ndaj dritës.

7. Vaji i mëlçisë së merlucit
Ndonëse nuk konsiderohet ekzaktësisht ushqim, vaji i mëlçisë së merlucit është një suplement shumë i njohur. Nëse nuk ju pëlqen peshku, marrja e vajit të mëlçisë së merlucit mund të jetë thelbësore për të marrë disa lëndë ushqyese që nuk janë të disponueshme në burime të tjera. Është një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës D dhe A. Sidoqoftë, vitamina A mund të jetë e dëmshme në sasi të larta.