Me ndërmjetësimin e Trump: Pas Kosovës, Izraeli nënshkruan marrëveshje historike me një tjetër shtet

Izraeli dhe shteti i Gjirit të Bahreinit kanë arritur një marrëveshje historike për të normalizuar plotësisht marrëdhëniet e tyre, ka njoftuar Presidenti i SHBA Donald Trump.

“Vendi i dytë arab që bëri paqe me Izraelin brenda 30 ditësh,” shkroi ai në Twitter.

Për dekada, shumica e shteteve arabe kanë bojkotuar Izraelin, duke këmbëngulur se ata do të vendosnin lidhje vetëm pasi të zgjidhej mosmarrëveshja Palestineze.

Por muajin e kaluar Emiratet e Bashkuara Arabe (Emiratet e Bashkuara Arabe) ranë dakord të normalizojnë marrëdhënien e saj me Izraelin.

Kishte shumë spekulime se Bahreini mund të ndiqte shembullin.

Trump, i cili prezantoi planin e tij të paqes në Lindjen e Mesme në janar që synon zgjidhjen e konfliktit Izraelo-Palestinez, ka ndihmuar ndërmjetësimin e të dy marrëveshjeve.

Shteti i Gjirit është bërë vetëm vendi i katërt arab në Lindjen e Mesme që njeh Izraelin që nga themelimi i tij në 1948. Të tjerët janë Egjipti dhe Jordania.

“Një tjetër përparim historik sot!” Z. Trump shkroi, duke shtuar: “Dy miqtë tanë të MADHë Izraeli dhe Mbretëria e Bahreinit bien dakord për një Marrëveshje Paqe”.

Presidenti gjithashtu postoi në Twitter një kopje të një deklarate të përbashkët midis SH.B.A., Bahrein dhe Izrael.

Kjo marrëveshje e Izraelit vjen vetëm disa ditë pasi vendi njohu Kosovën, ndërsa u njoftua dhe hapja e ambasadës në Jeruzalem.

Donald Trump i telefonoi Netanyahut gjatë takimit të tij me kryeministrin e Kosovës Avdullah Hoti dhe i përgëzoi dy kryeministrat për normalizimin e marrëdhënieve midis Izraelit dhe Kosovës.