Mbajtja e maskave ka edhe benefite të tjera për shëndetin

Mbajtja e detyrueshme e maskave, jo vetëm që i ka bërë njerëzit të mbrojnë veten nga virusi, por gjithashtu i ka bërë ata të ndërmarrin sjellje të tjera mbrojtëse siç janë: pastrimi i vazhdueshëm i duarve, mbajtja e distancës dhe në përgjithësi mbajtja e një higjiene më të mirë, raportuan studiuesit.

Një ekip i studiuesve nga Gjermania vëzhguan një grup prej pothuajse 7.000 gjermanëve nga mesi i prillit deri në fund të majit. Sipas këtij hulumtimi, kur në Gjermani përdorimi i maskave u bë i detyrueshëm në prill të vitit 2020, numri i njerëzve në Gjermani, që mbanin maska u rrit ndjeshëm.

Para se maskat të bëhen të detyrueshme, rreth 20% e pjesëmarrësve në hulumtim mbanin maska, ndërsa nga fundi i majit kjo përqindje u rrit në 80%.

Si përfundim, ligji i cili parasheh mbajtjen e detyrueshme të maskave ka pasur disa efekte të tjera pozitive për shëndetin siç ishin:

-Njerëzit pastronin duart gati tetë herë më shumë se zakonisht

-Shmangin 20 herë më shumë shtrëngimin e duarve

-Ishin 13 herë më të prirë të mbajnë distancë fizike

“Si përfundim, politika e mbajtjes së detyrueshme të maskave duket se përpos që ka zvogëluar dukshëm transmetimin e koronavirusit, ka rritur edhe vetdijen e njerëzve për mbrojtjen e shëndetit nga disa sëmundje të tjera ”, thanë hulumtuesit.