Italia, paketë të re për turizmin, bonus për konsumatorët dhe restorantet, mbështetje për bujqësinë

Italia po përgatit një paketë të re për të mbështetur ekonominë, e cila do të jetë e fokusuar tek turizmi dhe nxitja e konsumit.

Zëvendës ministrja e ekonomisë italiane, Laura Castelli, foli për një paketë të re të masave për bare dhe restorante, duke filluar nga zgjatja e përjashtimit për të mbajtur tavolinat tek një fond garancie për qiratë e aktiviteteve që janë akoma në krizë deri në prezantimin e një “stimulimi të konsumatorit”. Ndërkohë që parashikohet të zgjatet bonusi prej 600 eurosh për punëtorët sezonalë të turizmit.

Qeveria italiane ka rritur deficitin me 25 miliardë euro, çka do i mundësojë të mbështesë sektorët që u goditën më shumë nga mbyllja e ekonomisë.

Sektori i turizmit pritet të përfitojë më shumë nga dekreti i gushtit.

Masat nuk janë përcaktuar ende, por ditët e fundit është folur për qëllimin e ekzekutivit për të riaktivizuar planin “pa para”, i cili duhej të kompensonte shpenzimet me karta dhe ATM që nga fillimi i korrikut në formën e një bonusi, por që u shty për shkak se kishte shpenzime të tjera me emergjente. Tashmë po mendohet të bëhet diçka më shumë, duke u mbështetur mbi këtë plan fillestar, shkruan Il Sole 24ore.

Një tjetër plan që mbështet njëkohësisht bujqësinë dhe turizmin është bërë i ditur nga Ministrja e Politikave Bujqësore, Teresa Bellanova, që ka dhënë idenë e një fondi të posaçëm me vlerë 1 miliardë euro për një bonus prej rreth 5000 eurosh me fonde të pakthyeshme që do injektohen direkt në 180 mijë ndërmarrje publike të hotelierisë për blerjen e produkteve bujqësore ushqimore kombëtare, në mënyrë që të garantohet një injeksion i menjëhershëm i likuiditetit në sistem dhe të inkurajohen pagesa në javët e para të rihapjes dhe të mbështesin blerjen e produkteve italiane.

Ky shpërblim që do të përfshihet në veprimet që do të parashikohen në dekretin tjetër për mbështetjen e sektorëve ekonomikë dhe prodhues.