Harbutëria e kësaj qeverie duhet thyer një ditë e parë

PhD. Ilir PECNIKAJ 

Të dashur miq,
Sot pas gati 5 muajsh, nën presionin e Covid-19, ndihem me të vërtetë pa asnjë shpresë se kjo qeveri mund të ndihmojë popullin të dalë nga kjo situatë ku jemi mbërthyer.
Me të vërtetë kemi bilance lufte nga coronavirus.

Hera e dytë, thuajse radhazi, që ndërrojnë jetë 6 persona në ditë, ku pjesa më e madhe e tyre janë nën moshën 60 vjeç (nga 38-58 vjeç).

NË RADHË TË PARË DUA TU SHPREH NGUSHËLLIMET MË TË SINQERTA TË GJITHA FAMILJEVE QE KANË HUMBUR TË DASHURIT E TYRE.

Do të doja jashtë mase të respektoja në heshtje largimin e çdonjërit prej tyre nga kjo jetë, por përpara një harbutërie që kjo qeveri në përgjethësi, dhe çdonjëri prej tyre në veçanti, po tregon me këtë popull, nuk më lë pa ngritur zërin kundrejt veprimeve dhe mos veprimeve të jashtëligjshme që po ndërmarrin ndaj këtij populli.

Po ju sjell në vëmendje një fakt që u bë publik.

U tha se një oficer i gardës ishte njëri nga 6 personat që ndërroi jetë. https://gazetamapo.al/nuk-fitoi-betejen-kunder-koronavirus…/

Ajo që bie në sy është se oficeri i mësipërm, ishte shoqërues i znj. Spiropali, ministres së propogandës në qeverinë Rama.

Po shkëpus një frazë nga mesazhi i saj për të ndjerin:
“…12 orë në ditë, për 1 vit e gjysmë, më shoqërove kudo, i duruar, i vëmendshëm, i kujdesshëm. Çdo ditë sillje maskat, ujin, i vendosje tek dera e makinës, më tërhiqje vërejtje se pija pak. E thoshe me krenari që s’kishe pirë kurrë një aspirinë…”,
dhe sipas një gazete shumë afër qeverisë thuhet “…prej disa ditësh i intubuar…” https://shqiptarja.com/…/covidi-i-merr-jeten-gardistit-2-di…

Nga të gjitha protokollet që janë miratuar deri më sot, ai që ka qënë përherë i pandryshueshëm, ka qënë: “KARANTINIMI I PERSONAVE TË KONTAKTIT, QË KANË QENË MBI 15 MINUTA NË NJË DISTANCË MË TË VOGËL SE 2 METRA NË AMBIENTE TË MBYLLURA, PËR NJË PERIUDHË JO MË PAK SE 14 DITORE”.

Kjo zonjë nuk ka qënë vetëm 15 minuta, por rreth 12 orë në ditë prej sa kohësh me të ndierin, siç ajo vetë deklaron. Minimumi që duhej të bënte, kjo zonjë duhej të karantinohej nga momenti i shfaqjes së simptomave nga shoferi i saj.

Por fodulleku që e karakterizon këtë qeveri, nuk i lë ata që të respektojnë asnjë protokoll, dhe bëjnë të pamundurën që ti shkelin ato.

Kjo zonjë nuk ka humbur asnjë herë rastin për t’u shfaqur në publik dhe në parlament, për të mos u mjaftuar me kaq, pa asnjë masë apo mjet mbrojtës, jashtë dhe në shkelje flagrante të ligjit të ndryshuar me forcë dhe propogandë prej tyre, në mes të pandemisë. (Me datë 23/07/2020 në parlament https://shqiptarja.com/…/deputeti-opozitar-te-krijohet-mini….)

Më e pakta që duhet të bëjë kjo grua, duhet të japë dorëheqje.

Prokuroria, nëse akoma ekziston, duhet me patjetër ta ndjekë penalisht atë, “për përhapje me vetëdije të pandemisë (Neni 89/b i Kodit Penal Përhapja e sëmundjeve infektive, ose Neni 242/1 i Kodit Penal Moszbatimi i masave të autoriteteve shtetërore gjatë gjendjes së masave të jashtëzakonshme apo gjatë gjendjes së epidemisë).

TURPI E MBULOFTË CILINDO QË PËR PROTAGONDIZËM POLITIK VË NË RREZIK JETËN E KUJTDO.

Nuk ka gjë që mund ta zëvëndësojë një jetë të humbur, dhe kur në humbjen e këtyre jetëve pjesën më të madhe të fajit e ka qeveria, dhimbja bëhet edhe më e madhe.
Jam i bindur se kjo qeveri është fajtorja më e madhe e kësaj gjendje që po kalojmë sot.
ÇFARË PO NDODHIN KËTO DITË, ME PLOT GOJË MUND TË QUHET “VRASJE ME PARAMENDIM”. E KEMI THËNË DERI TANI, DHE NUK DO TË PUSHOJMË ASNJË HERË SË THËNI SE VENDIMET E KËSAJ QEVERIE, SI PASOJË E REKOMANDIMEVE TË KOMITETIT TEKNIK, JANË SHKAKTARËT MË TË MËDHNJË PËR RRITJEN E NUMRIT TË VDEKJEVE.

Numri shumë i ultë i tamponeve, ku për çdo tampon pozitiv bëhen jo më shumë se 2.2-3 tampone (perllogaritje tashmë e njohur), por më e keqja qëndron se këto tampone jo vetëm që merren me shumë vonesë (minimum 3-5 ditë nga thirrja e 127-tës), por dhe përgjigjia jepet me po aq vonesë, ditë të cilat janë shumë të vonuara në ndihmën që duhej ti jepej pacientit, po të ishin edhe orë ato jo më ditë.

Gjitha këto fakte të këtyre muajve, veç e veç janë ulëritëse, por të marra së bashku bindin cilindo, se kjo qeveri me Komitetin saj Teknik, nuk kanë as më të voglen dëshirë për të marrë nën menaxhim situatën, apo të kenë ndonjë program (protokolle hiç, ose veç në letër) për të nxjerrë këtë popull nga situata COVID-19. Ky popull jo vetëm është lënë në mëshirën e fatit, dhe sikur të mos mjaftonte kjo qeveri ka shtuar mbi të gjithë harbutërinë e saj, për ta bërë sa më të mjegullt dhe më shkatërruese këtë situatë çorientuese ku jemi.