27 shqiptarë dalin me Covid-19, Italia merr këto masa të rrepta

Rastet e reja me koronavirus gjatë 10-ditëshit të fundit, kryesisht në zonën e Toscana-s, por jo vetëm, në Itali, kanë alarmuar epidemiologët italianë.

Kjo për faktin se shumë prej të infektuarve janë shqiptarë të cilët kanë qenë në vendin e tyre të origjinës, në Shqipëri e më pas janë rikthyer në Itali.

Për këtë arsye autoritetet italiane kanë vendosur kontrolle dhe rregulla të rrepta për të gjithë ata pasagjerë që ulen në aeroportet e vendit fqinj dhe që vijnë nga Shqipëria, por edhe Maroku.

Sipas mediave italiane, shtimi i sporteleve të pritjes së pasagjerëve të kërkuara konkretisht nga presidenti i rajonit të Toskanës, Erico Rossi, do të shërbejë për monitorimin më të kujdesshëm të të gjithë atyre që mbërrijnë në shtetin italian. Rossi kërkoi që të gjithë qytetarët, pa përjashtim, që mbërrijnë nga vendet jashtë shengenit, ti nënshtrohen karantinës së detyruar.

Kjo masë shtrënguese erdhi pas shpërthimit të vatrave të reja të infeksionit pikërisht nga shtetasit e huaj. Shifrat që raportojnë mediat italiane janë të frikshme për sa i përket qytetarëve shqiptarë.

Aty thuhet se gjatë ditëve të fundit, më saktë me përafërsi në 10-ditëshin e fundit, janë raportuar 27 shqiptarë me Covid-19, të cilët kanë hyrë në Itali pasi kanë vizituar Shqipërinë, raste të cilat janë të pagjurmuara nga epidemiologët shqiptarë.

Të gjithë shqiptarët që udhëtojnë drejt Italisë, shkojnë për arsye kryesisht familjare. Por ka edhe nga ata që kthehen në punë pasi vizitojnë të afërmit në vendin e tyre të origjinës, nuk mungojnë studentët, sipërmarrës italianë, ose familjarë që kanë udhëtuar në Shqipëri për të marrë pjesë në ndonjë funeral.

Pas kësaj situate ku autoritetet italiane u shprehën tepër të shqetësuara, tashmë të gjithë shqiptarët të cilët ulen në aeroportet e Italisë, janë detyruar të kryejnë karantinën për katërmbëdhjetë ditë, si i vetmi mjet në dispozicion për të frenuar rrezikun e infeksionit.